Στις 15 Μαρτίου του 1933 γεννιέται στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης η Joan Ruth Bader, η δεύτερη κόρη ενός ζευγαριού Ρωσικής και Εβραϊκής καταγωγής, η οποία έμελλε να αλλάξει ονόματα πολλά, αλλά και τις ζωές πολλών γυναικών στην Αμερική και στον κόσμο, κάνοντας πράξη το όνειρο της να γίνει δικηγόρος. Ο κόσμος γύρω της λέει γελώντας « Γυναίκα δικηγόρος ; Μην λες ανοησίες! Οι δικηγόροι και οι δικαστές είναι πάντα άντρες.» Η Joan κοίταξε γύρω της και είδε ότι όντως έτσι ήταν, αλλά είπε στον εαυτό της « Δεν υπάρχει λόγος να μην αλλάξει αυτό ».

Αλλάζει όμως και η ζωή της όταν η μεγαλύτερη αδερφή της, που της έδωσε και το δεύτερο όνομα της «kiky» πεθαίνει όταν η Joan είναι ακόμα μωρό. Η μητέρα της αργότερα θέλοντας να της δώσει μια καλύτερη ευκαιρία στην ζωή, ασχολείται πολύ με την μόρφωσή της και την πρόοδό της στο σχολείο. Εκεί συνειδητοποιεί πως υπήρχαν πολλές άλλες συμμαθήτριές της κόρης της με το όνομα Joan, και έτσι τελικά αποφασίζει να την φωνάζει Ruth. Είναι δίπλα της και καμαρώνει για τις σχολικές επιδόσεις της μικρής Ruth, πλέον. Ευελπιστούσε, μάλιστα, ότι λόγω της εξυπνάδας της θα την καμάρωνε και καθηγήτρια Ιστορίας στο λύκειο, από το οποίο η Ruth αποφοιτά πράγματι πρώτη στην τάξη της, κάτι όμως που δεν πρόλαβε να δει η μητέρα της, η οποία πέθανε από καρκίνο μία μέρα πριν την αποφοίτηση της κόρης της, από το James Madison High School. Το νομικό πρόγραμμα του τελευταίου αφιέρωσε μία αίθουσα δικαστηρίου προς τιμήν της Ruth.

The Ruth but not daunted and continued her education by (partly) the dream of her mother actually attending and obtaining Bachelor of Arts at the University Cornell, New York, where he met Martin D. Ginsburg, τον οποίο παντρεύεται και έτσι αποκτά το όνομα που την έκανε διάσημη. Το Ginsburg θα καθιερωθεί, χάριν στην Ruth, τόσο στις αίθουσες των δικαστηρίων ( Ginsburg precedent ) αλλά και σε ολόκληρη την «ποπ κουλτούρα»μέσω της “The Notorious R.B.G page on Tumblr, which later became a book, “The Notorious RBG: The Life and Times of Ruth Bader Ginsburg” Of documentary CNN Films with Title RBG ", Inexperienced memes, nail designs, t-shirt, souvenir and outfits, which has been an inspiration.

Και δικαιωματικά, καθώς φοιτά στη συνέχεια ( ενώ ήδη έχει αποκτήσει την κόρη της το 1955 και στηρίζει τον άντρα της ο οποίος έχει διαγνωστεί με καρκίνο) στην νομική του Harvard και του Columbia (πετυχαίνοντας να είναι η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε και στα δύο καίρια law reviews των πανεπιστημίων αυτών). Συνεχίζει την ανοδική της ακαδημαϊκή πορεία και μετά από έρευνες στην διεθνή δικαιοδοσία στην Σουηδία ( όπου και μαθαίνει σουηδικά και εμπνέεται από την συμμετοχή των γυναικών στο επάγγελμα του νομικού ) γίνεται μία από τις λιγότερο από 20 καθηγήτριες νομικής στην Αμερική τότε (μόνιμη καθηγήτρια στο Rutgers School of Law).

The efforts to protect the rights of women, however, does not stop at the university halls. It is one of the founders of "Women’s Rights Law Reporter"The first legal magazine for women's rights in America and"Women’s Rights Project"The American Protection Association of Citizenship ( American Civil Liberties Union) , το οποίο αναλαμβάνει την υπεράσπιση πάνω από 300 υποθέσεων κατά των φυλετικών διακρίσεων. Σε 6 από αυτές αγορεύει η ίδια ενώπιον του Supreme Court των Η.Π.Α ( Supreme Court of Justice) κερδίζοντας τις 5 από αυτές, ενώ παράλληλα με έξυπνο τρόπο έχει καταφέρει να καταδείξει την επίπτωση των διακρίσεων με βάση το φύλο στις γυναίκες αλλά και στους άντρες, επιλέγοντας εσκεμμένα να εκπροσωπήσει κυρίως άντρες αιτούντες. Από την εμπειρία της ως δικηγόρος στο Supreme Court γνωστή έχει μείνει η ερώτηση που της τέθηκε στην τελευταία της υπόθεση από τον δικαστή William Rehnquist"Reconciles if we put her face Susan B. Anthony πάνω στο χαρτονόμισμα του ενός δολαρίου;». Η Ginsburg δεν απάντησε ποτέ, αλλά αργότερα είπε πως σκέφτηκε να απαντήσει καταλλήλως ως εξής : «Δεν θα συμβιβαστούμε με σύμβολα για τα μάτια του κόσμου».

Έχοντας, λοιπόν, την σύνεση αυτή αλλά και την απαραίτητη οξυδέρκεια συνέχισε την καριέρα της και ακολούθησε το επάγγελμα που την καθιέρωσε σαν δημόσιο πρόσωπο, αυτό του δικαστή. Ξεκίνησε από το Ομοσπονδιακό Εφετείο της περιοχής της Κολούμπια ( United States Court of Appeals for the District of Columbia Circuit) για να προταθεί τελικά από τον τότε πρόεδρο Bill Clinton και να διοριστεί ως η δεύτερη γυναίκα στην θέση του δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο ( Supreme Court Justice), ορκιζομένη στις 10 Αυγούστου 1993.

It was the voice of reason of the measure, the only female voice after her retirement Sandra Day O’Connor until 2009 and the voice of the liberal minority, for which he wrote and delivered from headquarters intense criticism and disagreement with the conservative majority, which became famous with the famous comment: «I dissent = disagree".

Ακόμα όμως και αν μειοψηφούσε δεν άφησε την θέση της αυτή να την εμποδίσει να εκφραστεί ανοικτά και να υπερασπιστεί την ισότητα υπέρ των γυναικών, την ύπαρξη της μισθολογικής απόκλισης τους από τους άντρες (το λεγόμενο paygap) αλλά και την προάσπιση του δικαιώματος στην έκτρωση. Μάλιστα χάριν της μειοψηφούσας άποψής της στην υπόθεση της Lilly LedbetterOn claims of racial discrimination because wages, which proposed to correct the status of law, the next president of the USA, Barack Obama, 2008, ratified by the law “Lilly Ledbetter Fair Pay Act”Doing now easier for workers to win such claims.

Finally, as unlikely and not heard, the Ginsburgechei participate in performances opera (he loves in particular) as a silent auxiliary role, has written a book, “My Own Words, Adopted in 2016 and came out openly in favor of the movement #MeToo, κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης των γυναικών, μοιραζόμενη και την δική της προσωπική εμπειρία. Παρά τα 85 της έτη (και ότι έχει διαγνωστεί με καρκίνο στο πάγκρεας) γυμνάζεται τακτικώς και υπερήφανα δηλώνει ότι κάνει σχεδόν κάθε μέρα 20 push-ups. Έτσι, παρά τα αιτήματα για να αποσυρθεί από την θέση της, η ίδια επιθυμεί να παραμείνει και να συνεχίσει να υπηρετεί ( και ας είναι η γηραιότερη πλέον) από την έδρα του Supreme Court την δικαιοσύνη, με τον δικό της αξιοθαύμαστο και στιλιστικά ενδιαφέρον τρόπο, καθώς έχει γίνει γνωστή για τους περίτεχνους γιακάδες και τα δαντελένια κολάρα που φορά πάνω από την ρόμπα του δικαστή. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι επιστήμονες στο Cleveland Museum of Natural History έδωσαν το όνομά της σε ένα είδος εντόμου, το αλογάκι της Παναγίας με όνομα Ilomantis ginsburgae, And a neck resembles lace collar, but also because it is the first of its kind that is distinguished due to the female genital organs, in honor of the struggle for women's rights.

And here really could not fit more words in the same RBG: «Όταν με ρωτήσουν πότε θα υπάρχουν αρκετές γυναίκες στο Supreme Court θα τους πω ¨ Όταν θα είναι 9, τόσες όσες και οι θέσεις των δικαστών¨. Οι άνθρωποι σοκάρονται όταν το λέω αυτό, αλλά υπήρχαν γι πάρα πολύ καιρό 9 άντρες και κανείς δεν παραξενεύτηκε με αυτό ποτέ».