«Δεν μπορείς να βρεις γαλήνη αποφεύγοντας τη ζωή.»

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο όρος «έμπνευση» είναι γένους θηλυκού. Από την ιστορία έχουν περάσει γυναίκες που ήταν αποφασισμένες να αφήσουν το δικό τους σημάδι στην ιστορία, να μην συμβιβαστούν στην καταπίεση των εποχών που ήθελαν την γυναίκα υποταγμένη σε θεσμούς και απαγορεύσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα γυναίκας που άφησε το στίγμα της στον κόσμο είναι η Αγγλίδα μυθιστοριογράφος Virginia Woolf. Η λογοτέχνις γεννημένη στα τέλη της Βικτωριανής εποχής, ανήκε στην γενιά που εισήγαγε το μοντερνισμό έχοντας πρώτα αντιπαλέψει ένα καλά εδραιωμένο κατεστημένο. Μέσα από το έργο της θεωρήθηκε πρωτοπόρος και νεοτερίζουσα λογοτέχνις στον 20ό αιώνα και μια από τους μέγιστους καινοτόμους στην αγγλική γλώσσα.

«Κάθε μυστικό της ψυχής του συγγραφέα, κάθε εμπειρία της ζωής του, κάθε ποιότητα του μυαλού του είναι γραμμένα κατά μεγάλο βαθμό στο έργο του.»

Η Virginia προερχόταν από καλλιτεχνική οικογένεια καθώς ο πατέρας της ανήκε σε οικογένεια αριστοκρατών με μακρά παράδοση στα γράμματα. Η ίδια μεγάλωσε σε περιβάλλον με επιρροές από τη βικτωριανή λογοτεχνική κοινωνία. Στο σπίτι της υπήρχε μία τεράστια βιβλιοθήκη, στην οποία η ίδια και η αδερφή της διδάχτηκαν τους κλασικούς και την αγγλική λογοτεχνία. Μετά την εκπαίδευση που έλαβε κατ’ οίκον από τον πατέρα της κυρίως, θα σπουδάσει το 1896 ιστορία, αρχαία ελληνικά και λατινικά στο παράρτημα για γυναίκες του King’s College.

Μετά από τις οικογενειακές τραγωδίες που βίωσε η Virginia, όπως ο θάνατος του πατέρα της και η αρρώστια της αδερφής της, βίωσε την πρώτη της νευρική κατάρρευση και έκανε την πρώτη της απόπειρα αυτοκτονίας. Αν κι αυτές οι επαναλαμβανόμενες διανοητικές διαταραχές είχαν πολλές επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή της, οι λογοτεχνικές δυνατότητές της παρέμειναν άθικτες.

«Η λογοτεχνία σαπίζει από τα ναυάγια των ανθρώπων που έδιναν, πέρα από κάθε λογική, σημασία στη γνώμη των άλλων.»

Το καλοκαίρι του 1912 παντρεύεται τον Leonard Sidney Wolf, ο ήταν αφοσιωμένος στην γυναίκα του μέχρι τέλους. Ένα χρόνο μετά τον γάμο τους η καλλιτέχνις θα περάσει μία θανάσιμη νευρική κρίση. Έτσι το ζευγάρι αποφασίζει να μετακομίσει σε μία πόλη έξω από το Λονδίνο, ώστε να μπορέσει να αναρρώσει η Virginia.

Στα πλαίσια της ανάρρωσης της, θεωρήθηκε ότι θα βοηθούσε στην αποκατάσταση της υγείας της, η ενασχόληση με την τυπογραφία. Το πρώτο τους βιβλίο, από τον δικό τους εκδοτικό οίκο, τον “Hogarth House Press” κυκλοφόρησε το 1915, και ήταν ένα κομψό βιβλιαράκι που περιλάμβανε το διήγημα της Virginia «Σημάδι στον τοίχο» και το διήγημα του Leonard «Τρεις Εβραίοι». Tο 1914 θα αρχίσει να γράφει το δεύτερο μυθιστόρημάτ της, το «Μέρα και Νύχτα». Η Γουλφ εξομολογήθηκε πολλά χρόνια αργότερα ότι ήταν τόσο τρομοκρατημένη από την ασθένειά της που έγραψε το «Μέρα και Νύχτα», περισσότερο για να αποδείξει στον εαυτό της ότι ήταν διανοητικά υγιής.

Τον χειμώνα του 1922 θα κάνει μια καθοριστική για τη ζωή της γνωριμία. Σε ένα φιλικό γεύμα θα γνωρίσει την Vita Sackville West, με την οποία εκτός από τα λογοτεχνικά τους ενδιαφέροντα θα μοιραστεί και μια παθιασμένη ερωτική σχέση. Η γνωριμία που σηματοδοτεί και τα πιο παραγωγικά χρόνια της Wolf θα μετατραπεί σε ερωτική σχέση καρπός της οποίας θα είναι το μυθιστόρημα – βιογραφία της Sackville «Ορλάντο». Μετά από την συγγραφή, πολλών επιτυχιών όπως «Τα κύματα», «Το Φλας», «Τα χρόνια» και καθώς ξεσπάει ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος η κατάσταση της Virginia χειροτερεύει. Τον χειμώνα του 1941 θα ολοκληρώσει το τελευταίο της έργο.

Τον Μάρτιο του 1942, εγκαταλείπει το σπίτι της, αφήνοντας δύο σημειώματα, ένα για τον άντρα της και ένα για την αδερφή της. Στο σημείωμα ενημέρωνε πως πρόκειται να αυτοκτονήσει.