Τις τελευταίες μέρες επικρατεί μια αναστάτωση γύρω από το όνομα της Τζασίντα Άρντερν, Πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας, η οποία ανακοίνωσε πως είναι έγκυος.

Η ανακοίνωση αυτή έχει επιφέρει πολλά θετικά και αρνητικά σχόλια με πολλά από αυτά να αναφέρονται σε μια πραγματικότητα εκατοντάδων χρόνων πίσω, σχόλια γεμάτα σεξισμό, για το κατά πόσο μπορεί μια γυναίκα να διοικεί μια χώρα και να μεγαλώνει παιδιά.

Ποια είναι όμως η Τζασίντα Άρντερν ;

Η Τζασίντα φαίνεται ότι ήρθε από το πουθενά και η πρώτη της εμφάνιση ήτανε αυτή στις φετινές εκλογές. Η αλήθεια όμως είναι ότι ξεκίνησε να ανεβαίνει στην ιεραρχία του Εργατικού Κόμματος από τότε που εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής, το 2008, σε ηλικία 28 ετών.

Με την πολιτική και την Αριστερά ασχολείται από την εφηβεία της: εργάστηκε στο πολιτικό γραφείο της Έλεν Κλαρκ, της τελευταίας πρωθυπουργού των Εργατικών, ενώ πέρασε και κάποιο χρόνο στη Βρετανία όπου απασχολήθηκε ως σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

Στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι το γεγονός ότι μεγάλωσε στο Χάμιλτον της Νέας Ζηλανδίας και έβλεπε “ξυπόλητα παιδιά χωρίς να έχουν να φάνε μεσημεριανό” την ενέπνευσε να εισέλθει στην πολιτική. Γι αυτό και η πάταξη αυτής της ανισότητας έγινε κεντρικό θέμα της προεκλογικής της εκστρατείας.

Σπούδασε Επικοινωνία στο πανεπιστήμιο του Γουαϊκάτο και μεγάλωσε σε οικογένεια Μορμόνων, στην πορεία όμως έγινε αγνωστικίστρια εξαιτίας των ομοφοβικών τους θέσεων.

Οι ψηφοφόροι της γοητεύονται από το γεγονός ότι είναι μια νέα γυναίκα, με αυτοπεποίθηση και ότι φαίνεται να διαθέτει την ικανότητα να ξαναβάλει στο παιχνίδι το Εργατικό κόμμα. Εν αντιθέσει, οι πολέμιοί της την κατηγορούν για απειρία λόγω του νεαρού της ηλικίας της.

Με τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού τον Οκτώβριο, η Άρντερν έγινε η νεαρότερη πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας από το 1856 και η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας αυτής των 4,6 εκατομμυρίων κατοίκων.

Τα άμεσα σχέδια της περιλαμβάνουν, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, πάταξη της ανισότητας και βελτίωση των συνθηκών μεταχείρισης των γυναικών τόσο στο σπίτι όσο και στον εργασιακό χώρο καθώς και για αποποινικοποίηση των αμβλώσεων.

“Έχω μεγάλες φιλοδοξίες ως γυναίκα και ως πρωθυπουργός για να εξασφαλίσουμε μεγάλα οφέλη ως κυβέρνηση σε θέματα όπως η μισθολογική ισότητα, σε ζητήματα υποστήριξης των γυναικών σε όποιον ρόλο αναλαμβάνουν, είτε στην εργασία, είτε σε ρόλο φροντίδας…αυτό το ζήτημα το έχω βαθιά μέσα στην καρδιά μου”, είπε η νέα πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι θα επιδιώξει οι μισοί υπουργοί της κυβέρνησης να είναι γυναίκες.

Έγινε πρωτοσέλιδο στον διεθνή Τύπο όταν χαρακτήρισε σεξιστικές τις ερωτήσεις δημοσιογράφου για το αν σχεδιάζει να αποκτήσει παιδί λίγες μόλις ώρες αφότου ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος. Όπως σχολίασε, τέτοιου είδους αντιμετώπιση των γυναικών είναι “απαράδεκτη”.

Επίσης, όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση, την είχαν ρωτήσει κατά τη διάρκεια συνέντευξής της εάν θα έκανε μια επιλογή «ανάμεσα στο να αποκτήσει παιδιά και να κάνει καριέρα».

Είχε τότε πει πως μια τέτοια ερώτηση είναι εντελώς απαράδεκτη ενώ βρισκόμαστε στο 2017. «Είναι επιλογή μιας γυναίκας το πότε θα επιλέξει να κάνει παιδιά και αυτό δεν θα πρέπει να προκαθορίζει το εάν θα της δίνεται μια δουλειά ή εάν θα έχει ευκαιρίες στη δουλειά της».

Καθώς όμως αυτές οι ερωτήσεις αποδείχθηκαν προφητικές, αποκάλυψε πως ανακάλυψε πως είναι έγκυος μόλις έξι μέρες πριν μάθει πως θα γίνει πρωθυπουργός.

«Δεν είμαι η πρώτη γυναίκα που εργάζεται και έχει μωρό, είναι πολλές γυναίκες που το έκαναν αυτό στο παρελθόν» σχολίασε.

Ο σύντροφος της Νεοζηλανδής πρωθυπουργού θα παραμείνει στο σπίτι για να αναλάβει το μεγάλωμα του παιδιού.

«Πιστεύαμε ότι το 2017 ήταν μια σημαντική χρονιά!», έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter. «Φέτος θα ενωθούμε με τους άλλους γονείς που έχουν δύο ρόλους. Θα είμαι πρωθυπουργός και μητέρα, ενώ ο Κλαρκ “πρώτος κύριος του ψαρέματος” και πατέρας».

Σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της θέσης της πρόσθεσε, «Όπως συμβαίνει και όταν λείπω στο εξωτερικό, ο κ. Πίτερς θα αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού, θα συνεργάζεται με το γραφείο μου και θα επικοινωνεί και μαζί μου. Θα είμαι πλήρως σε επαφή και διαθέσιμη στη διάρκεια της άδειας μητρότητας έξι εβδομάδων, που προβλέπεται».

Η πρώτη εκλεγμένη ηγέτης που έφερε στον κόσμο παιδί, ενώ ήταν στην εξουσία, ήταν η πρωθυπουργός του Πακιστάν, Benazir Bhutto (1990).

Από το Κόμμα των Πρασίνων, ο James Shaw, συνεχάρη την πρωθυπουργό και τον σύντροφό της.

«Το γεγονός ότι μια γυναίκα είναι πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας και επιλέγει να δημιουργήσει οικογένεια ενώ είναι στην εξουσία λέει πολλά για το είδος της χώρας που είμαστε και που μπορούμε να γίνουμε- σύγχρονοι, προοδευτικοί, χωρίς αποκλεισμούς και ίσοι», δήλωσε ο Shaw.

Ας ελπίσουμε πως από εδώ και πέρα, η ανακοίνωση μιας εγκυμοσύνης μιας γυναίκας σε υψηλόβαθμη θέση να μην προκαλεί τόση ανησυχία, σεξιστικά σχόλια και αμφιβολία και να στοχεύσουμε στον εκσυγχρονισμό, την πρόοδο και την ισότητα, όπως ανέφερε και ο κ. Shaw.