Γιατί ανάμεσα στα πλήθη γυναικών που άλλαξαν τον κόσμο να επιλέξει κανείς να μιλήσει για ένα φανταστικό πρόσωπο, και μάλιστα για ένα πρόσωπο που προκάλεσε ποικίλα συναισθήματα και αντιδράσεις όσον αφορά την επίδραση του στην γυναικεία ψυχολογία; Ακριβώς για αυτή την αντίθεση. Η επί 2.500 και παραπάνω χρόνια αγαπημένη των παραμυθιών ξεκίνησε από πρότυπο των κοριτσιών για να καταλήξει παράδειγμα προς αποφυγήν. Και όλα αυτά ενώ εξακολουθεί να γοητεύει και να ενσαρκώνεται ξανά και ξανά για κάθε γενιά μικρών και μεγάλων παιδιών.

Η 1η αναφορά στην ιστορία της Σταχτοπούτας γίνεται από τον Στραβώνα στον 1ο αιώνα π.Χ αιώνα και τοποθετεί την ηρωίδα στην αυλή του Φαραώ. Η ιστορία εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο με μικρές παραλλαγές. Στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στην Αραβία, τη μεσαιωνική Ευρώπη, ακόμα και ανάμεσα στους Ινδιάνους της Βορείου Αμερικής. Σε κάθε σχεδόν εκδοχή συναντάμε το μονό γοβάκι, αν και η νεραιδονονά διαφέρει σε κάθε περίπτωση – άλλοτε είναι το πνεύμα της νεκρής μητέρας, άλλοτε θηλυκά πνεύματα του δάσους ή τζίνι, και σε μία περίπτωση, βουδίστριες καλόγριες.

Η εταιρεία παραγωγής κινουμένων σχεδίων Disney είναι υπεύθυνη για την εκδοχή του παραμυθιού που γνωρίζουμε σήμερα. Μία Σταχτοπούτα που υπομένει με απόλυτη καρτερία τη μοίρα της, ανταμείβεται για την υπομονή της από την νεραιδονονά της και καταλήγει χάρη στην ομορφιά της να παντρευτεί τον πρίγκιπα. Η ταινία εμφανίστηκε το 1950 και έγινε αμέσως μεγάλη επιτυχία. Η Σταχτοπούτα μέχρι και σήμερα είναι η πιο πολυγυρισμένη ταινία στο σινεμά. Άπειρες ταινίες έχουν βασιστεί στην ιδέα της ιστορίας της, από αυθεντικές ερμηνείες του παραμυθιού μέχρι και το γνωστό Pretty Woman.

Αν όμως η γυναίκα που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του σπιτιού και υπομένει τα πάντα χωρίς να διαμαρτύρεται ποτέ ήταν το ιδανικό πρότυπο γυναίκας για αιώνες, όταν τα χρόνια πέρασαν και οι εποχές άλλαξαν, μαζί τους άλλαξαν και τα πρότυπα. Η αγαπημένη Σταχτοπούτα αντιμετώπισε την οργή του φεμινιστικού κινήματος και την αντίδραση πολλών γονιών. Σίγουρα, κατά κάποιο τρόπο το παραμύθι μιλά για την αναγνώριση των κόπων μας, την σκληρή δουλεία και την δικαιοσύνη. Η παθητική φιγούρα της Σταχτοπούτας όμως, ειδικά με τον τρόπο που παρουσιάστηκε από την ταινία της Disney, θεωρήθηκε πως έδινε στα κορίτσια από μια πολύ τρυφερή ηλικία λάθος πρότυπο για την θέση και τον ρόλο της γυναίκας στην ζωή και την κοινωνία. Τις μάθαινε να περιμένουν τον πρίγκιπα αντί να διεκδικούν τα δικαιώματα τους μόνες τους, να αντιδρούν στην καταπίεση, να υποστηρίζουν τον εαυτό τους και να βασίζονται στις δικές τους δυνάμεις.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι κάπως υπερβολικό να δώσουμε τόση μεγάλη σημασία σε ένα απλό παραμύθι και μάλιστα σε ένα τόσο αγαπημένο παραμύθι των παιδιών. Κάποιοι άλλοι θα υποστήριζαν πως δεν είναι καθόλου υπερβολικό καθώς τίποτα δεν αποτυπώνεται καλύτερα μέσα μας από εκείνα που ακούμε όταν είμαστε παιδιά. Θα μπορούσαμε να προτιμήσουμε τις εκδοχές του παραμυθιού όπου η αδικημένη Σταχτοπούτα αναζητά ενεργά τρόπο να φτάσει στο παλάτι, είτε την νεότερη εκδοχή της ιστορίας Ever After με την Σταχτοπούτα να αντιδρά στην μοίρα της και να διεκδικεί την κληρονομιά της. Ο καθένας μας λοιπόν, μπορεί να διαλέξει και μία διαφορετική εκδοχή, όποια ο ίδιος επιθυμεί. Άλλωστε όπως και η ηρωίδα του παραμυθιού έτσι και το παραμύθι είναι από εκείνα που δεν το βάζουν εύκολα κάτω.