Η Σάλε-Γουόρκ αποτέλεσε μόλις την δεύτερη γυναίκα Πρέσβη στην ιστορία της Αιθιοπίας και στις 25.10.18 κατάφερε να κατακτήσει την πρωτιά ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της χώρας της.

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντις Αμπέμπα, ολοκλήρωσε τις σπουδές της με υποτροφία στις Φυσικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ στην Γαλλία. Μιλάει άπταιστα Amharic (διάλεκτος της Αιθιοπίας), Γαλλικά και Αγγλικά.

Μέχρι τώρα ήταν ειδική εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην Αφρικανική Ένωση.

Μερικές από τις προηγούμενες θέσεις που κατείχε είναι :

Πρέσβης της Αιθιοπίας στη Γαλλία, Γενική Διευθύντρια του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στο Ναϊρόμπι, Ειδική Αντιπρόσωπος και Επικεφαλής του Ολοκληρωμένου Γραφείου Οικοδόμησης της Ειρήνης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (BINUCA).

Γενική Διευθύντρια Αφρικανικών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αιθιοπίας, πρεσβευτής στη Σενεγάλη, με διαπίστευση στο Μάλι, στο Πράσινο Ακρωτήριο, στη Γουινέα Μπισσάου , Γκάμπια και Γουινέα.

Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, Επιστήμη και Πολιτισμό (UNESCO), Πρεσβευτή στο Τζιμπουτί και Μόνιμος Αντιπρόσωπος στη Διακυβερνητική Αρχή Ανάπτυξης (IGAD).

Στα 68 της χρόνια και με μια τεράστια διπλωματική καριέρα πίσω της που ξεκίνησε από το 1989, υποσχέθηκε να προάγει την ειρήνη και την ισότητα των φύλλων στην Αιθιοπία μέσω της ισχυρής αυτής θέσης που της ανατέθηκε.

Η Σάλε- Γουόρκ αντικαθιστά τον Μουλάτου Τεσόμε Γουίρτου στην θέση του Προέδρου, ο οποίος παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά , ένα χρόνο προτού ολοκληρώσει τη θητεία του.

Μια εβδομάδα πριν την εκλογή της ο Αμπίγι Άχμεντ, Πρωθυπουργός της Αιθιοπίας προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του διόρισε 10 γυναίκες υπουργούς, καθιστώντας την Αιθιοπία την τρίτη αφρικανική χώρα που επιτυγχάνει την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων στην κατανομή υπουργείων.

Η Σάλε-Γουόρκ δήλωσε μετά τον διορισμό της «Όταν δεν υπάρχει ειρήνη στη χώρα, οι μητέρες αγανακτούν. Οπότε χρειάζεται να εργαστούμε για την ειρήνη για χάρη των μητέρων».