Στις μέρες μας, όπου η σεξουαλική βία είναι καθημερινό γεγονός ακόμα και στις πιο αναπτυγμένες χώρες,το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται σε μία γυναίκα, αλλά και σε έναν άνδρα που είτε έπεσαν θύμα είτε περιθάλπουν θύματα σεξουαλικής βίας σε καιρό πολέμου.

Το Νόμπελ Ειρήνης για το 2018 απονεμήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου στη Νάντια Μουράντ και στον Ντένις Μακουέγκεγια τις προσπάθειες τους να δώσουν τέλος στη χρήση της σεξουαλική βία ως εργαλείο πολέμου και ένοπλης σύγκρουσης.

Ένα θύμα σεξουαλικής βίας που δεν σιώπησε, αλλά έγινε η φωνή εκατοντάδων θυμάτων και ένας χειρουργός, γυναικολόγος που αφιέρωσε τη ζωή του σε χιλιάδες θύματα σεξουαλικής βίας στο Κονγκό μοιράζονται το φετινό βραβείο, καθώς «αμφότεροι έθεσαν σε κίνδυνο την προσωπική τους ασφάλεια αγωνιζόμενοι με θάρρος κατά των εγκλημάτων πολέμου και διασφαλίζοντας δικαιοσύνη για τα θύματα»όπως ανακοίνωσε η νορβηγική επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.

Η νεαρή Ιρακινή ηλικίας 25 ετών και ο γυναικολόγος ηλικίας 63 ετών ελπίζουν πως αυτό το βραβείο θα συμβάλει στο τέλος της ατιμωρησίας των δραστών σεξουαλικών βιαιοπραγιών.

Ο Κονγκολέζος γιατρός και οι συνεργάτες του έχουν περιθάλψει πάνω από 50.000 επιζήσαντες σεξουαλικής βίας στην κλινική Panzi, που ίδρυσε ο ίδιος. Δήλωσε χαρακτηριστικά πως «στις ένοπλες συρράξεις, η μετατροπή του σώματος των γυναικών σε πεδίο μάχης είναι απλά μια απαράδεκτη πράξη στον αιώνα μας».

Το Σεπτέμβριο του 2012 σε ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη, ο Mακουέγκε κατήγγειλε την ατιμωρησία που επικρατεί σχετικά με τους μαζικούς βιασμούς στη χώρα του και άσκησε κριτική στη διεθνή κοινότητα και στην κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό για την αδράνειά τους.

Η Νάντια Μουράντ,μέλος της θρησκευτικής μειονότητας των Γιαζίντι στο βόρειο Ιράκ απήχθη, βιάστηκε, βασανίστηκε από τους τζιχαντιστές του λεγόμενου ισλαμικού κράτους μετά την επίθεσή τους στο χωριό της Κότσο.

Στις 3 Αυγούστου 2014 το Ισλαμικό Κράτος δολοφόνησε όλους τους άντρες του χωριού της, ενώόλες οι γυναίκες απήχθησαν. Στη σφαγή στο Κότσο η Μουράντ έχασε έξι από τους αδερφούς της και τη μητέρα της, η οποία δολοφονήθηκε μαζί με άλλες 80 μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες που κρίθηκε ότι δεν είχαν σεξουαλική αξία.

Η νεαρή ήταν ανάμεσα σε περίπου 7.000 γυναίκες και κορίτσια που αιχμαλωτίστηκαν από τους τζιχαντιστές και μεταφέρθηκαν στη Μοσούλη. όπου κρατήθηκαν αιχμάλωτες πέφτοντας θύματα καθημερινού βιασμού, αλλά και αγοραπωλησίας ως σκλάβες του σεξ.

Μπόρεσε να διαφύγει έπειτα από τρεις μήνες κι έφθασε στη Γερμανία, από όπου άρχισε εκστρατεία για να υπάρξει υποστήριξη προς την κοινότητα των Γεζίντι.Σήμερα, μάχεται προκειμένου οι διώξεις σε βάρος της κοινότητάς της να αναγνωριστούν ως γενοκτονία.

Ένα έτος αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2015, η Μουράντ μίλησε για την εμπειρία της στην πρώτη στην ιστορία σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εμπορία ανθρώπων. Τον Σεπτέμβριο του 2016, σε ηλικία μόλις 23 ετών, η Μουράντ ορίστηκε Πρέσβειρα Καλής Θέλησης των Ηνωμένων Εθνών για την αξιοπρέπεια επιζώντων θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

Όπως δήλωσε: «Με τα χρήματα του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης θα οικοδομήσω ένα νοσοκομείο στη Σίντζαρ, (κοντά στο χωριό της) για να νοσηλεύονται οι ασθενείς, κυρίως οι χήρες και οι γυναίκες που υπέστησαν σεξουαλικές κακοποιήσεις από τους τζιχαντιστές».

«Αυτό το βραβείο Νόμπελ δεν θα εξαφανίσει τις βιαιοπραγίες, ούτε τις επιθέσεις εναντίον των γυναικών, των εγκύων, των παιδιών, των βρεφών» σημείωσε η Νάντια Μουράντ σε δημοσιογράφους την παραμονή της τελετής απονομής, αλλά αγωνίζεται ώστε κάποια στιγμή να αποδοθεί δικαιοσύνη.