Είναι μια γενική αλήθεια ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στην πολιτική σκηνή παγκοσμίως , ενώ αρκετά μικρό ποσοστό επιλέγει να ασχοληθεί με πολυτεχνικές σχολές και θετικές επιστήμες. Είναι επίσης αλήθεια ότι η Υεμένη είναι μια από τις δυσκολότερες χώρες να ζεις ως γυναίκα. Ωστόσο η Nadia Al- Sakkaf δεν τη δέχτηκε αυτή την αλήθεια και αποτελεί δικαίως μια λαμπρή εξαίρεση στους παραπάνω κανόνες.

Γεννήθηκε στην Υεμένη το 1977. Ο πατέρας, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Sana’a υπήρξε ιδρυτής του Αραβικού Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, των Yemen Times και ο άνθρωπος που την ενθάρρυνε να ακολουθήσει μια πορεία καθόλου συνήθη για γυναίκες στην Υεμένη. Η Al-Sakkaf σπούδασε μηχανικός υπολογιστών στο Birla Institute of Technology στην Ινδία , ενώ στη συνέχεια έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές πάνω στη διαχείριση των πληροφοριακών συστημάτων στο πανεπιστήμιο του Striling στην Αγγλία. Στην αρχή της καριέρας της δούλεψε ως αναλύτρια συστημάτων στο Αραβικό Κέντρο Εξειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τα Συστήματα. Ωστόσο ένα δυσάρεστο γεγονός την κάνει να αλλάξει προσανατολισμό. Ο πατέρας της Abdulaziz Al Sakkaf πεθαίνει σε ένα ατύχημα το 1999, ένα ατύχημα που κατά την ίδια και τον αδερφό της ήταν σκηνοθετημένο από την κυβέρνηση λόγω της ακτιβιστικής δράσης του Al- Sakkaf. Tον Ιούλιο του 2000 ξεκίνησε να εργάζεται και στους Yemen Times -την πρώτη ανεξάρτητη ξενόγλωσση εφημερίδα της χώρας -ως μεταφράστρια και ρεπόρτερ και δύο μήνες αργότερα παίρνει τη θέση του βοηθού αρχισυντάκτη. Παράλληλα με τη δημοσιογραφική της καριέρα δούλεψε και σε ανθρωπιστικά προγράμματα, όπως το Oxfam το 2003.

 

Τον Μάρτιο του 2005 προάγεται σε αρχισυντάκτη των Yemen Times ενώ ταυτόχρονα συνέχιζε να αναπτύσσει την πολιτική της δράση με αποκορύφωμα τη συμμετοχή της στις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Saleh κατά τη διάρκεια της αραβικής άνοιξης το 2011. Η ίδια έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάδοση της Επανάστασης της Υεμένης τόσο ως άτομο, όσο και ως συνδικαλίστρια μέσω του Υεμενικού Συνδικάτου Δημοσιογράφων και του Διεθνούς Συνδικάτου Δημοσιογράφων. Στη συνέχεια ασχολήθηκε ενεργά με τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα της. Αρχικά προσέλαβε περισσότερες γυναίκες στην εφημερίδα ώστε να υπάρχει ισορροπία των φύλων στο προσωπικό και μετέπειτα ξεκίνησε καμπάνια κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Σε μια χώρα όπου μέχρι το 2012 είχε μονοπώλιο στα ΜΜΕ, η Nadia Al- Sakkaf ίδρυσε το Radio Yemen Times , τον πρώτο ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό που αποτέλεσε πλατφόρμα ανάπτυξης της ελευθερίας της έκφρασης. Λόγω της έντονης ακτιβιστικής της δράσης και της μόρφωσής της, το 2014 επιλέγεται για τη θέση της Υπουργού Πληροφορικής από την κυβέρνηση του Khalid Bahah. Ήταν μάλιστα η πρώτη γυναίκα που κατείχε τη συγκεκριμένη θέση. Ωστόσο το 2015 Houthi αντάρτες επιτέθηκαν στην κυβέρνηση και κατέλαβαν όλα τα ΜΜΕ. Τότε η Al – Sakkaf δημοσιοποίησε το πραξικόπημα μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter. Αργότερα ανέφερε ότι εκείνη τη στιγμή ένιωθε περισσότερο δημοσιογράφος παρά υπουργός, ενώ δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι το όνομά της ήταν παντού και λόγω του tweet απέκτησε 20,000 followers παραπάνω μέσα σε μία μέρα. Μέτα το πραξικόπημα κατέφυγε στη Ριάντ ως μέλος της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης, προσπαθώντας μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης να αποκαταστήσουν τον δημοκρατικά εκλεγμένο Mansur Hadi στην εξουσία. Από το 2016 και ενώ συνεχίζει να μάχεται για την κατάσταση στην Υεμένη και να είναι στο διοικητικό συμβούλιο των Yemen Times, ξεκίνησε το διδακτορικό της στο πανεπιστήμιο του Reading στην Αγγλία.

H Nadia Al-Sakkaf ήταν η πρώτη που έλαβε το βραβείο Gebran Tueni το 2006, το οποίο της απένειμε ο παγκόσμιος οργανισμός εφημερίδων και εκδοτών. Το 2013 έλαβε το βραβείο Oslo Business for Peace, ένα βραβείο του οποίου τον νικητή επιλέγουν οι βραβευμένοι με νόμπελ στα οικονομικά και την ειρήνη και το απονέμουν σε leaders του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι έχουν επιφέρει θετικές αλλαγές μέσω ηθικών επιχειρηματικών πρακτικών. Το 2013 επιλέχθηκε από το bbc ως μία από τις 100 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο. Στην προσωπική της ζωή είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.

Παρά το γεγονός ότι γεννήθηκε σε μια πολύ συντηρητική κοινωνία πάλεψε για τα πιστεύω της αλλάζοντας κυριολεκτικά τη ροή της ιστορίας στην Υεμένη. Η Al- Sakkaf είναι μόλις 40 ετών και όμως έχει προσφέρει τόσα πολλά στον κόσμο και ιδίως στις γυναίκες όχι μόνο της χώρας της αλλά και ολόκληρου του αραβικού κόσμου, χαράζοντας τον δρόμο για την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους. Κάθε φορά που κάποιος σου λέει “δεν μπορείς, δεν γίνεται ” , να σκέφτεσαι τις χιλιάδες γυναίκες σαν την Nadia που χωρίς δεύτερη σκέψη έκαναν το όχι του κόσμου ναι, πραγματοποιώντας τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους. Με θάρρος, χωρίς εκπτώσεις.

Η Nadia Al Sakkaf έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό από έναν εξαιρετικό λόγο που έδωσε το TED , τον οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ. Ο τίτλος της ομιλίας της ήταν ” Δες την Υεμένη μέσα από τα μάτια μου”…