«Τα παιδιά είναι οι πνευματικοί “χτίστες” της ανθρωπότητας και τα εμπόδια στην ελεύθερη ανάπτυξη τους γίνονται πέτρες στους τοίχους πίσω από τους οποίους έχει φυλακιστεί η ψυχή του σημερινού ανθρώπου.»

Η Μαρία Μοntessori, ακόμα και όταν έμενε στο Κιαραβάλλε της Ανκόνα είχε αποφασίσει τι ήθελε να κάνει στην ζωή της. Αψήφησε το γεγονός ότι ήταν γυναίκα, αποφάσισε να γίνει μηχανικός και έδωσε εξετάσεις για το τεχνικό σχολείο, στο οποίο σαφώς φοιτούσαν μόνο αγόρια. Και φυσικά τα κατάφερε, αφού διέθετε ένα λαμπρό μυαλό. Πριν θελήσει να γίνει μηχανικός, ονειρευόταν να γίνει δασκάλα και λίγο μετά τα 18 αποφάσισε να ακολουθήσει την ιατρική. Και πέτυχε να είναι η πρώτη γυναίκα γιατρός της Ιταλίας. Η ψυχιατρική της τράβηξε το ενδιαφέρον και ενώ ήταν ήδη μέλος της ψυχιατρικής κλινικής του πανεπιστημίου, η αγάπη της για τα παιδιά την οδήγησε να αφιερώσει την έρευνα της σε αυτά.

Επικεντρώθηκε στα παιδιά που αντιμετώπιζαν μία νοητική καθυστέρηση έχοντας ειδικές μαθησιακές ανάγκες. Προσπαθούσε να τους διδάξει, ενεργοποιώντας το ενδιαφέρον τους ώστε να τους μεταδώσει εύκολα την γνώση. Μέσα από την καθημερινή πρακτική άσκηση και αναζήτηση της αποτελεσματικότερης μεθόδου διδασκαλίας άρχισε να αναπτύσσει τους δικούς της κανόνες συνθέτοντας μία ολοκαίνουρια δική της μέθοδο. Τα παιδιά άρχισαν να ανταποκρίνονται θετικά και καταφέρνουν να περάσουν τις εξετάσεις τους με βαθμούς άνω του κανονικού μέσου όρου. Η Montessori αντιλαμβάνεται πως ένας ολοκαίνουριος κόσμος για την παιδαγωγική διαδικασία αναπτύσσεται μπροστά της. Αναρωτιέται πως αν υπάρχει τέτοια ανταπόκριση από τα παιδιά που παρουσιάζουν καθυστέρηση, πόσο άραγε θα ενίσχυε την πρόοδο των κανονικών παιδιών, τα οποία έμεναν πίσω στα μαθήματα τους για άλλους λόγους.

Αποφάσισε να φοιτήσει παιδαγωγικά στο πανεπιστήμιου της Ρώμης, ενώ παράλληλα ίδρυσε ένα παιδαγωγικό ινστιτούτο. Τελικά πείστηκε πως η αιτία της μη παραγωγικότητας των μαθητών οφειλόταν στην βάση του εκπαιδευτικού συστήματος. Ξεκίνησε να δουλεύει στο πανεπιστήμιο της Ρώμης και ίδρυσε τα πρώτα σχολεία προσχολικής αγωγής με ονομασία «τα σπίτια του παιδιού», ενώ άρχισε να συγγράφει όλες τις σκέψεις και τις ιδέες της δημιουργώντας ένα τεράστιο έργο.

Βασικές της αρχές ήταν η δημοκρατία, η παγκόσμια ειρήνη και η ενότητα των ανθρώπων χωρίς καμία διαχώριση. Για αυτό τον λόγο το έργο της έγινε αποδεκτό από τα εκπαιδευτικά συστήματα πολλών χωρών. Πολλοί εκπαιδευτικοί επισπεύτηκαν την Ιταλία για να την γνωρίσουν και να μυηθούν στις μεθόδους της.

Στον πυρήνα της Μοντεσσοριανής αγωγής ήταν η ελευθερία του παιδιού στην έκφραση και την ανάπτυξη. Πίστευε πως τα παιδιά διαθέτουν έναν βαθύτερο εσωτερικό κόσμο πολύ ανώτερο από εκείνο των ενηλίκων, απλώς πρέπει να αφεθούν ελεύθερα χωρίς την διαρκή παρουσία ενηλίκων και του τρόπου ζωής τους. Το παιδί σύμφωνα με την παιδαγωγό, μέσα από την προσωπική του δουλειά ανέπτυσσε την δημιουργικότητα του, μάθαινε γρηγορότερα και πιο ευχάριστα νιώθοντας ικανοποίηση χωρίς να ζητά ανταλλάγματα. Η παιδική ηλικία στο Μοντεσσοριανό σύστημα διακατέχεται από απόλυτα αγνές και αληθινές αξίες, τις οποίες αν το παιδί αφεθεί ελεύθερο χωρίς την παρέμβαση των ενηλίκων, θα τις αναπτύξει από μόνο του, μέσα από ένα είδος αυτοδιδασκαλίας.

Η Maria Montessori άλλαξε τον χάρτη της εκπαίδευσης. Οι επαναστατικές ιδέες της ενέπνευσαν όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα του σύγχρονου κόσμου, την σκέψη της κοινωνίας και της οικογένειας στην αντιμετώπιση των παιδιών. Πολλά παιδιά στον κόσμο της οφείλουν ένα τεράστιο ευχαριστώ, αφού χωρίς εκείνη δεν θα μπορούσαν να φανταστούν τον εαυτό τους να επιτυγχάνουν και να φοιτούν στα πανεπιστήμια. Οι μέθοδοι της χάρισε σε πολλά παιδιά με νοητική καθυστέρηση την ευκαιρία της μόρφωσης και έκανε γνωστό στον κόσμο πως αυτά τα παιδιά ανεξάρτητα από τον δείκτη νοημοσύνης, έχουν τις ίδιες δυνατότητες με τους υπόλοιπου και ίσως και μεγαλύτερες.