Έχετε σκεφτεί ποτέ ποια είναι τα άτομα που κρύβονται πίσω από τις επιτυχημένες διαφημιστικές καμπάνιες- αυτές που θα γίνουν αντικείμενο συζήτησης, θα αποτελέσουν έμπνευση για τις επόμενες και φυσικά, θα οδηγήσουν το κοινό στην επιλογή ενός συγκεκριμένου brand; Στη Μ. Βρετανία, το άτομο αυτό είναι η Karen Blackett.

Με καταγωγή από τα Barbados, η Karen Blackett ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της στο χώρο των media το 1993. Σήμερα, θεωρείται η γυναίκα με την μεγαλύτερη επίδραση στη βιομηχανία της διαφήμισης, αφού είναι η manager της WPP για ολόκληρη την αγορά της Βρετανίας διοικώντας ένα ανθρώπινο δυναμικό που ξεπερνά τα 17.000 άτομα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η WPP είναι ένας από τους τέσσερις πιο σημαντικούς ομίλους που ασχολούνται με τη διαφήμιση και τις δημόσιες σχέσεις παγκοσμίως και ανήκουν σε αυτόν διαφημιστικές εταιρείες με μεγάλο κύρος, όπως η Ogilvy & Mather και η Publicis.

Η διαδρομή της είναι γεμάτη επιτυχίες, ρεκόρ και πολύ μεγάλη αξία για όλα τα διαφημιστικά projects που έχει αναλάβει. Μία από τις πιο σημαντικές θέσεις που κατείχε ήταν αυτή της CEO του πρακτορείου MediaCom, το οποίο εμπιστεύονται για το σχεδιασμό της επικοινωνιακής τους στρατηγικής διάσημα brands, όπως η CocaCola, η Audi, αλλά και η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, η MediaCom αναδείχθηκε “Agency of the Year” για δύο συνεχόμενες χρονιές από το περιοδικό Campaign– κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ ξανά στο παρελθόν.

Η δράση της Karen Blackett, όμως, δεν περιορίστηκε στην εξασφάλιση βραβείων και αυξημένων κερδών για την εταιρεία που εργαζόταν. Στα 20 χρόνια που βρισκόταν στη MediaCom, κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα μαθητείας για νέους και νέες που ανήκουν σε λιγότερο προνομιούχες κοινωνικές ομάδες, ώστε να τους δώσει την ευκαιρία να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο χώρο των media. Κάθε χρόνο, γίνονται δεκτά περίπου 15 άτομα σε διάφορους φορείς επικοινωνίας στη Μ. Βρετανία.

Άλλωστε και η ίδια γνωρίζει πώς είναι να διαφέρεις σε μία βιομηχανία που χαρακτηρίζεται από ομοιογένεια. Η Karen Blackett αναφέρει συχνά στις συνεντεύξεις και τις ομιλίες της ότι έχει βρεθεί πολλές φορές σε αίθουσες συσκέψεων, όπου υπήρχαν ελάχιστες λευκές γυναίκες και ακόμα λιγότερες μαύρες γυναίκες. Αν και σημειώνονται πρόοδοι ως προς την ισότιμη εκπροσώπηση των φύλων στον εργασιακό χώρο, διαπιστώνει ότι όταν φτάνουμε στις υψηλότερες θέσεις στην ιεραρχία, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει σημαντικά. Μάλιστα, όταν εργαζόταν για λογαριασμό της MediaCom είχε δεχθεί ρατσιστική και σεξιστική αντιμετώπιση από πελάτες. Οι εκπρόσωποι μίας εταιρείας δημητριακών είχαν απορρίψει την πρότασή της για καμπάνια, μόλις έμαθαν ότι επικεφαλής της ομάδας που θα συνεργάζονταν θα ήταν “μία γυναίκα και πόσο μάλλον μία μαύρη γυναίκα”.

Από το 2016 έχει αναλάβει ενεργό ρόλο για τη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος στη βιομηχανία της διαφήμισης που σέβεται τη διαφορετικότητα. Συγκεκριμένα, η Karen Blackett είναι Πρόεδρος του NABS, ενός οργανισμού που έχει στόχο τη στήριξη των εργαζομένων στα media και τη διαφήμιση, είτε πρόκειται για θέματα υγείας και wellbeing είτε για την ενίσχυση της ανεκτικότητας.

Επιπλέον, η Karen Blackett είναι μητέρα ενός αγοριού, το οποίο μεγαλώνει μόνη της. Η ίδια έχει δηλώσει ότι τόσο η εμπειρία της μονογονεϊκής οικογένειας, όσο και το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε, την ωθούν να σκέφτεται καμπάνιες που απευθύνονται σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους με ετερόκλητα χαρακτηριστικά και διαφορετικές καθημερινές ανάγκες.

Η προσέγγιση αυτή, σε συνδυασμό με τις ηγετικές ικανότητες που διαθέτει και την πολύχρονη εμπειρία της στα media, την τοποθετούν κάθε χρόνο στις λίστες με τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους του τομέα της και όχι μόνο. Το 2013 βραβεύτηκε με το “Women In Marketing Outstanding Contribution Award” για τη συνεισφορά της στο χώρο του marketing και της επικοινωνίας, ενώ το 2014 τιμήθηκε με το “Οrder of the British Empire” από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ για τη σημαντική της δράση στον τομέα των media.

Tέλος, η Karen Blackett θεωρείται μία από τις πιο επιδραστικές ομιλήτριες και μεταξύ άλλων, έχει κληθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων και σε πολλές σημαντικές διοργανώσεις. Εσείς, μπορείτε να ακούσετε τις πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες που μοιράστηκε στο TEDxAylesbury . Στη συγκεκριμένη ομιλία, τονίζει πόσο σημαντικό είναι να αποδεχόμαστε τη μοναδικότητά μας και να πιστεύουμε σε αυτά που μπορούμε να προσφέρουμε στη δουλειά μας και όχι μόνο.

Πηγή φωτογραφιών: University of Southampton, marieclaire.co.uk, The Telegraph