« Πάνω από όλα εκτιμώ το κουράγιο»

Μία ιστορία που θυμίζει το γνωστό παραμύθι της Σταχτοπούτας, η πιο αγαπητή και επιτυχημένη σειρά βιβλίων του αιώνα και η αναβίωση της μαγείας είναι μερικά από τα συστατικά επιτυχίας της Τζόαν Ρόουλινγκ.

Η «μαμά» του Harry Potter, έχει όλα τα συστατικά για να συμπεριληφθεί δικαίως στην λίστα με τις μοντέρνες Σταχτοπούτες της εποχής μας. Μεταξύ άλλων, πηγή έμπνευσης για την συγγραφέα ήταν ο θάνατος της μητέρας της από σκλήρυνση κατά πλάκας, γι’αυτό και η ορφάνια του ήρωα της ουσιαστικά αντικατόπτριζε τον δικό της πόνο για την απώλεια που βίωνε, αλλά και την νίκη της από την κατάθλιψη.

Την εποχή που έγραψε τον Harry Potter ήταν μία άνεργη μητέρα ενός βρέφους, έγραφε σε διάφορα καφέ του Εδιμβούργου, ενώ προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της με το ελάχιστο επίδομα που της πρόσφερε η πρόνοια. Τα βιβλία της έγιναν δεκτά από τον Bloombusy, ο οποίος αποφάσισε στο εξώφυλλο να υπάρχουν μόνο τα αρχικά του ονόματος της, καθώς υποστήριζε πως τα νεαρά αγόρια δεν θα διάβαζαν μυθιστορήματα φαντασίας από μία γυναίκα.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες, οι περιπέτειες του Harry Potter κυκλοφόρησαν το 1997 και τα υπόλοιπα είναι απλώς ιστορία. Τουλάχιστον 400 εκατ. αντίτυπα, μία σειρά από ταινίες και πολλά λογοτεχνικά βραβεία και διακρίσεις.

Η ζωή της μετά την επιτυχία άλλαξε. Παντρεύτηκε τον ανθρωπιστή και γιατρό Νηλ Μάραιη και έκανε μαζί του δύο παιδιά, ενώ παραμένει ιδιαίτερα ενεργή στην φιλανθρωπία, έγινε πρόεδρος σε οργανώσεις που υποστηρίζουν μονογονεικές οικογένειες και προσπαθεί να συγκεντρώνει χρήματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας από την οποία έχασε την μητέρα της, την σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι ιστορίες του Harry Potter βέβαια δεν είναι τα μόνα παιδικά βιβλία, που έχουν γνωρίσει μία τόσο μεγάλη εμπορική επιτυχία. Το ξεχωριστό σε αυτά είναι πως η συγγραφέας κατάφερε να στρέψει το ενδιαφέρον των παιδιών προς το διάβασμα σε μία εποχή που το διαδίκτυο και η ψηφιακή διασκέδαση κυριαρχούν. Η αλυσίδα βιβλιοπωλείων Barner & Nobles έχει δηλώσει πως οι πωλήσεις του τελευταίου βιβλίου είναι μέχρι και σήμερα η μεγαλύτερη επιτυχία της εταιρείας, αφού τα αντίτυπα εξαφανίστηκαν μέσα σε 24 μόλις ώρες.

Σε όλο τον κόσμο τα παιδιά προσπαθούν να παίξουν Quidditch, ακόμα και ας μην έχουν ιπτάμενα σκουπόξυλα, ντύνονται Harry Potter, ενώ διαβάζουν ξανά και ξανά τα βιβλία. Ουσιαστικά, μία ολόκληρη γενιά παιδιών έχουν μεγαλώσει με τον Harry Potter και μέχρι και σήμερα αποζητούν βιβλία και ιστορίες, τα οποία να είναι το ίδιο καλογραμμένα και πρωτότυπα.

Στον μαγικό κόσμο του Harry Potter υπήρξε αδικία, αυστηρές ιεραρχίες, ταξικός διαχωρισμός, ρατσισμός και κατάχρηση εξουσίας. Η Ρόουλινγκ δεν προσπάθησε στιγμή να κοροϊδέψει τους αναγνώστες της και να τους προσφέρει μία γλυκανάλατη ιστορία, γι’ αυτό το λόγο τα βιβλία της μεγάλωναν μαζί με τον πρωταγωνιστή. Το 1ο απευθυνόταν σε παιδιά γύρω στα 10, ενώ το τελευταίο σε έφηβους. Μία από τις πιο αντισυμβατικές της πράξεις ήταν η αποκάλυψη που έκανε για τον καθηγητή Άλμπους Νταμπλντορ, τον διευθυντή του Howgwarts που στάθηκε στον Harry σας πατέρας. Ο Νταμπλντορ σύμφωνα με τις δηλώσεις της συγγραφέως ήταν ομοφυλόφιλος και η στενή σχέση που είχε με τον μάγο Γκρίντελβαλντ δεν ήταν τυχαία, καθώς ήταν ο έρωτας της ζωής του. Το κοινό αποδέχτηκε με μεγάλο ενθουσιασμό αυτή την αποκάλυψη και η Ρόουλινγκ δήλωσε πως μάλλον έπρεπε να το είχε πει γρηγορότερα. Επίσης, εμπνεύστηκε τους Παράφρονες, οι οποίοι τρέφονταν από συναισθήματα και άφηναν τα θύματα τους με ένα κενό, από την περίοδο που η ίδια υπέφερε από κατάθλιψη, ενώ για τον ρόλο της Ερμιόνης Γκρέιντζερ, έμπνευση ήταν η ίδια στην παιδική της ηλικία, αφού όπως έχει δηλώσει ήταν «πολύξερη και όχι ιδιαίτερα συμπαθής».

Η Τζόαν Ρόουλινγκ πάλεψε, τόλμησε και πέτυχε γιατί κατανόησε πως τα παιδιά προτιμούν να διαβάζουν μία καλή και ολοκληρωμένη ιστορία, χωρίς να είναι ωραιοποιημένη. Τα έπεισε να αφήσουν τις οθόνες του υπολογιστή και να ξαναπιάσουν τα βιβλία στα χέρια τους και έδωσε έναν νέο ορισμό στην παιδική λογοτεχνία.