Είναι μαύρη, παιδί μιας μέσης οικογενείας του υποβαθμισμένου βορείου Σικάγου κι αποφασισμένη να πετύχει παρά τις όποιες αντιξοότητες. Στα 14 όταν γράφει σε σχολική έκθεση ότι όνειρο της είναι να αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard,η δασκάλα της γελά και την αποθαρρύνει λέγοντας της ότι το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο είναι μόνο για λευκούς πλούσιους άνδρες. Αυτό μάλλον ήταν μια καταλυτική στιγμή στη ζωή της για να αποφασίσει ότι αυτό που θα της έδινε πρόσβαση σε ό,τι είχε ονειρευτεί ήταν η προσήλωση στο στόχο της κι η σκληρή μελέτη. Αυτά της εξασφαλίζουν την πρώτη της μεγάλη επιτυχία, την είσοδο της με υποτροφία στο Princeton. Eκεί, θα νιώσει για μια ακόμη φορά το έντονο κοινωνικό χάσμα που τη χώριζε με τους υπόλοιπους συμφοιτητές της- χαρακτηριστικά θα πει ότι μέχρι τότε δεν είχε ξαναδεί αυτοκίνητο τύπου BMW-ενώ η μητέρα της συγκατοίκου της στην εστία θα ζητήσει την αποπομπή της από το δωμάτιο λόγω του χρώματος του δέρματός της. Εκεί, για πρώτη φορά, αρχίζει και σκέφτεται την θέση της σε μια κοινωνία που μάλλον δεν έχει φτιαχτεί για μαύρες φτωχές κοπέλες σαν κι αυτή. Είναι ακριβώς τότε που θα αποφασίσει ότι η ίδια θα καταρρίψει κάθε στερεότυπο και θα αλλάξει το status quo.

Η μαύρη αυτή κοπέλα λέγεται Michelle Robinson και στο πλαίσιο της προσπάθειας της να βγει μπροστά αμφισβητεί τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των γαλλικών στο Princeton-κάτι που κανείς δεν είχε κάνει στα 100 χρόνια λειτουργίας του πανεπιστημίου. Η δυναμική της και η άριστη απόδοσή της της εξασφαλίζουν μια θέση στο πανεπιστήμιο των ονείρων της, τη νομική σχολή του Harvard. Τα τρία χρόνια της φοίτησής της αφιερώνονται κατά βάση στη μελέτη,ενώ στιγματίζονται από την προσβολή του πατέρα της από σκλήρυνση κατά πλάκας. Ενώ η έφεσή της σε όσα μαθήματα εστιάζουν σε ανθρώπινα δικαιώματα είναι μνημειώδης, το μεγάλο χρέος από τα δάνεια των σπουδών της την αναγκάζει να βρει δουλειά στη δικηγορική εταιρία Sidley Austin στο Σικάγο προκειμένου να είναι κοντά στους γονείς της. Εργάζεται στο τμήμα της εταιρίας που ειδικεύεται στην διανοητική ιδιοκτησία, αλλά νιώθει ότι πνίγεται, στο επίπεδο της η εμπλοκή της στις μεγάλες υποθέσεις σχετίζεται μόνο με γραφειοκρατική εργασία κι όχι με πραγματική συνεισφορά .Ένα γεγονός έρχεται βέβαια τον δεύτερο χρόνο εργασίας της την εταιρία να της αλλάξει τη ζωή, ο head partner της ζητά να γίνει μέντορας ενός φοιτητή νομικής που είχε έλθει στην εταιρία για θερινή εργασία .Ο φοιτητής αυτός θεωρούταν από τους καθηγητές του στο Harvard ως ένα από τα πιο λαμπρά νομικά μυαλά του πανεπιστημίου. To όνομα του λίγο αστείο κι αρκετά άγνωστο μέχρι εκείνη την ώρα, Barack Obama. Η φιλική και μετέπειτα από πιέσεις του Barack ερωτική τους σχέση θα της ανοίξει ένα νέο παράθυρο στον κόσμο, θα την κάνε να συνειδητοποιήσει ότι έχει έρθει η ώρα να αφιερωθεί στο κάλεσμά της, τα ανθρώπινα δικαιώματα .Στην πορεία της καριέρας της, θα δουλέψει για το δήμο του Σικάγου, θα γίνει Πρύτανης Φοιτητικών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου, ενώ θα δημιουργήσει τον οργανισμό Public Allies που ενισχύει επαγγελματικά παιδιά από φτωχές οικογένειες. Καθ’όλη την διάρκεια του γάμου της, θα πληρώνεται περισσότερο από τον σύζυγό της, ενώ θα γίνει η τρίτη Πρώτη Κυρία της Αμερικής που έχει τέτοιο εκπαιδευτικό υπόβαθρο.

Ο λόγος που η Michelle φιλοξενείται στην στήλη μας έγκειται στο ότι κάθε μια από εμάς οφείλει να επενδύει πρωτίστως στον εαυτό της και την εκπαίδευσή της, να δουλεύει σκληρά για ό,τι ονειρεύεται και να μην επιτρέπει σε κανέναν να αμφισβητεί τις φιλοδοξίες της. Με τα δικά της λόγια, κάθε κορίτσι έχει μια υποχρέωση απέναντι στον 15χρόνο εαυτό της να πραγματοποιήσει ό,τι του υποσχέθηκε.