«Ρωτάτε την ηλικία μου; Σας λέω απλά πως δεν έχει σημασία.»

H Ιωσηφίνα Esther Mentzer ή Estée Lauder όπως την γνωρίζουμε οι περισσότεροι ήταν το ένατο παιδί μία εβραϊκής οικογένειας από την Ουγγαρία, η οποία εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη. Οι γονείς της, Rose Schotz, η οποία φημιζόταν για την ομορφιά και την χάρη της και ο πατέρας της Max Mentzer, ένας Τσέχος επιχειρηματίας που τις περισσότερες φορές κρατούσε ένα μπαστούνι και τις Κυριακές συνήθιζε να φορά γάντια, την ονόμαζαν Esty, το οποίο άλλαξε σε Estée όταν γράφτηκε στο σχολείο. Υπήρχε βέβαια και ένα στοιχείο που δεν καταγράφηκε ποτέ στα χαρτιά της Estée: Η ημερομηνία γέννησης της. Έτσι κάθε φορά που την ρωτούσαν πόσο χρονών είναι εκείνη έλεγε πως η ηλικία δεν έχει καμία σημασία! Άλλωστε, όπως αποδείχθηκε και αργότερα η ομορφιά και η λάμψη μίας γυναίκας πηγάζει από μέσα της και δεν έχει σχέση σε καμία περίπτωση με των αριθμό που δείχνουν τα κεράκια στην τούρτα μας.

Από πολύ μικρή ηλικία όμως μαγεύτηκε από την ομορφιά. Από τις πρώτες αναμνήσεις που είχε ήταν να παρακολουθεί την ρουτίνα ομορφιάς της μητέρας της, η οποία της μετέφερε και τα καλά της γονίδια. Η Estéμι όμως παρακολουθούσε και τον θείο της, που ήταν χημικός να κατασκευάζει κρέμες και έλαια. Έτσι έμαθε να κατασκευάζει και η ίδια καλλυντικά μη γνωρίζοντας ακόμα πως σε μερικά χρόνια θα γίνει σύμβολο ομορφιάς και γυναίκες από όλο τον πλανήτη θα γνωρίζουν το όνομα της. Το μυστικό της επιτυχία της όμως ήταν πως ό,τι δημιουργούσε το δοκίμαζε πρώτα στον εαυτό της για να είναι βέβαια πως δεν έχει γίνει κάποιο λάθος και στη συνέχεια τα πουλούσε σε φίλες της αλλά και σε κομμωτήρια της Νέας Υόρκης. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το όνομα της ήταν ιδιαίτερα γνωστό στην αμερικανική πόλη και όλες οι γυναίκες ήθελαν να δοκιμάσουν τα καλλυντικά της.

Το κατάστημα της αλλά και το παρασκευαστήριο της ήταν αρχικά το σπίτι της, αλλά αυτό άλλαξε σύντομα όταν το 1935 ίδρυσε και επίσημα την εταιρία της, τα πρώτα γραφεία όμως έμελλε να λειτουργήσουν 10 χρόνια αργότερα.

Οι πωλήσεις που έκανε η Estée είχαν ξεπεράσει κάθε προσδοκία, κάτι που οφειλόταν όχι μόνο στις ικανότητες να δημιουργεί εξαιρετικής ποιότητας καλλυντικά, αλλά και στις ικανότητες μάρκετινγκ που είχε. Στα τέλη των ‘40μικρό μάλιστα κατάφερε να πείσει κάποιους διευθυντές πολυκαταστημάτων να της χαρίσουν μία θέση στα ράφια με τα καλλυντικά. Μία από τις πρώτες ημέρες μάλιστα που πλέον υπήρχαν τα προϊόντα της σε ένα από τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα της Νέας Υόρκης, η δαιμόνια Estée έριξε δήθεν κατά λάθος ένα μπουκάλι με άρωμα στο πάτωμα, το οποίο έσπασε και το άρωμα διασκορπίστηκε. Έτσι όλος ο χώρος γέμισε με το άρωμα που είχε η ίδια δημιουργήσει κάτι που έκανε όλες τις γυναίκες να θέλουν να το αγοράσουν αφού η μυρωδιά του ήταν συνώνυμο της θηλυκότητας.

Η μεγάλη καινοτομία της «βασίλισσας της ομορφιάς» όμως ήταν ότι δοκίμαζε τα προϊόντα της. Είτε εκείνη τη στιγμή στα πρόσωπα των γυναικών που την πλησίαζαν είτε προσφέροντας τους ένα μικρό δείγμα για το σπίτι. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι περισσότερες από αυτές σύντομα επέστρεφαν για να αγοράσουν όσα είχαν δοκιμάσει αλλά και ακόμα περισσότερα καλλυντικά αφού πλέον είχαν πειστεί. Εκτός όμως από τις πελάτισσες στα καταστήματα, η Estéμι μοίραζε δείγματα των προϊόντων της και σε διάσημους φίλους της καθώς ήθελε να γίνει ευρέως γνωστή. Μια από τις διάσημες γυναίκες που χρησιμοποιούσαν τα προϊόντα ομορφιάς της ήταν και η Χάρη Kelly.

Η Estée Lauder ήταν η πρώτη που λάνσαρε και τα «δώρα» στις πελάτισσες, τακτική που χρησιμοποιείτε μέχρι και σήμερα παγκοσμίως. Το 1953 η εταιρία της κυκλοφόρησε το πρώτο της άρωμα «Youth Dew» το οποίο έσπασε ρεκόρ πωλήσεων.

Οι «καινοτομίες» της όμως δεν περιορίστηκαν μόνο στην επαγγελματική της πορεία, αλλά συνεχίστηκαν και στα προσωπικά της. Μετά το όνομα Estée, ήρθε και η αλλαγή του επιθέτου της καθώς το Ιανουάριο του 1930 παντρεύτηκε και πήρε το επίθετο του συζύγου της. Ακόμα και αυτή η απόφαση δεν ήταν τυχαία, καθώς με το επίθετο Lauder ήθελε να προσφέρει στο όνομα της έναν αέρα γαλλικής φινέτσας, κάτι που ταίριαζε άψογα στον χώρο της ομορφιάς και της περιποίησης. Μέχρι σήμερα πολλοί πιστεύουν πως η Estée Lauder ήταν Γαλλίδα.

Η Estée Lauder ήταν μία γυναίκα αυτοδημιούργητη που λάτρευε τη δουλειά της και συνέχισε να εργάζεται μέχρι τα βαθιά γεράματα. Ακόμα και όταν το μάρκα της είχε γίνει γνωστό παγκοσμίως εκείνη συνέχιζε να επισκέπτεται τα καταστήματα και τα κεντρικά για να μεταφέρει όλες τις γνώσεις της, είτε για τα καλλυντικά είτε για το μάρκετινγκ, στους υπαλλήλους. Η μεγάλη της αδυναμία όμως ήταν να περιποιείται η ίδια τις πελάτισσες της.

Μετά το θάνατο της, η επιχείρηση της πέρασε στα χέρια του γιου της, ο οποίος συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία που χάραξε η μητέρα του μέχρι και σήμερα.