Την γνώρισες μέσα από τις ταινίες του Harry Potter και για αρκετά χρόνια το πρώτο πράγμα που σου ερχόταν στο μυαλό όταν την έβλεπες ήταν το μαγικό ραβδί και οι γνώσεις της στα ξόρκια. Όχι πια όμως. Η Emma Watson τα τελευταία χρόνια έχει ταυτιστεί στο μυαλό της κοινής γνώμης με την καμπάνια #HeForSHE και τη μάχη που δίνει για την ισότητα των φίλων.

Ξετυλίγοντας από την αρχή το κουβάρι της ζωής της, βλέπουμε ότι ήταν ένα παιδί που μόχθησε για να κερδίσει όσα κέρδισε, χωρίς να της χαριστεί τίποτα και κυρίως χωρίς να χρειαστεί να ακολουθήσει έναν ήδη χαραγμένο, εύκολο δρόμο. Κατάφερε να πάρει τον ρόλο της Ερμιόνης Γκρέιντζερ έχοντας συμμετέχει μόνο σχολικές θεατρικές παραστάσεις μέχρι τότε. Πρωταγωνίστησε στις ταινίες του Harry Potter από το 2001 έως το 2011 κερδίζοντας περίπου 10 εκατομμύρια λίρες. Το ταλέντο της την έκανε να ξεχωρίσει από νωρίς χαρίζοντας το βραβείο καλύτεροι νέου καλλιτέχνη. Λόγω της απαιτητικής καθημερινότητας μιας τέτοιας καριέρας ωστόσο, έκανε ιδιαίτερα μαθήματα μέχρι και 5 ώρες την ημέρα και έδωσε ειδικές εξετάσεις για να αποκτήσει γενικό πιστοποιητικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στις όποιες αρίστευσε.

Το 2009 το περιοδικό Forbes την κατέταξε 6η στη λίστα με τους πολυτιμότερους νεαρούς σταρ. Ενώ η καριέρα της ως ηθοποιός συνέχισε να έχει ανοδική πορεία , οι κριτικές που λάμβανε ήταν σχεδόν πάντα θετικές και οι εξαιρετικές ερμηνείες της της χάρισαν αρκετά βραβεία, τον Οκτώβριο του 2013 αναδείχθηκε γυναίκα της χρονιάς από το περιοδικό GQ.

Η ενασχόληση της με την υποκριτική της χάρισε μεν δόξα και χρήματα αλλά την δυσκόλεψε πολύ όσον αφορά την ολοκλήρωση της μέσης εκπαίδευσής και των πανεπιστημιακών σπουδών της. Η αλήθεια είναι ότι έχοντας τόσα χρήματα στην ηλικία των 20 χρόνων ήξερε και η ίδια ότι δεν θα χρειαζόταν να ξανά δουλέψει για τα λεφτά. Ήξερε ότι δεν χρειαζόταν κανένα πτυχίο πανεπιστημίου για να της εξασφαλίσει τα προς το ζην. Ωστόσο παρά τις πολλές επαγγελματικές υποχρεώσεις που είχε, φοίτησε στο πανεπιστήμιο Μπράουν από όπου και αποφοίτησε το 2014 με πτυχίο στην αγγλική λογοτεχνία. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τη θαυμάζω βαθιά. Η Watson θεώρησε αυτονόητο ότι πρέπει να έχει πανεπιστημιακή μόρφωση ακόμη και αν επαγγελματικά δεν την είχε καμία ανάγκη. Το έκανε αποκλειστικά από προσωπική ανάγκη για εξέλιξη και θέληση για γνώση και πιθανότατα να μην ήταν καθόλου εύκολο για αυτήν να το κάνει παράλληλα με την άκρως απαιτητική καριέρα της ως ηθοποιός.

Μολαταύτα κανένας από τους παραπάνω δεν είναι ο σημαντικότερος λόγος για να θαυμάζει κανείς την Emma Watson. Λίγο μετά την αποφοίτηση της ανακηρύχθηκε WOMEN GOODWILL AMBASSADOR από τον ΟΗΕ, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2014 ξεκίνησε την καμπάνια #HeForShe με σκοπό την υποστήριξη της ισότητας των φύλων. Η ίδια δήλωσε ότι έλαβε αρκετά απειλητικά και ρατσιστικά μηνύματα μετά τη δημοσιοποίηση της καμπάνιας, γεγονός ωστόσο που αντί να την πτοήσει την πείσμωσε και την έκανε να αφοσιωθεί με ακόμη μεγαλύτερο πάθος στο σκοπό αυτό. Από τότε έως και σήμερα έχει κάνει σημαντικότατο έργο όσον αφορά την ισότητα των φύλων κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Επιπλέον συμμετέχει ενεργά σε δράσεις για την ενδυνάμωση των νέων γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο είναι Σύμβουλος του One Young World και δίνει 10 υποτροφίες για το συγκεκριμένος συνέδριο σε νέες γυναίκες που παλεύουν για τα δικαιώματα των γυναικών ανά τον κόσμο.

Οι λόγοι που έβγαλε για τα ζητήματα της ισότητας των φύλων σε διεθνείς οργανώσεις όπως το World Economic Forum ή η 75η απονομή των χρυσών σφαιρών είναι πάντα αντικείμενο προς συζήτηση. Η ίδια πια εκμεταλλεύεται την φήμη της και την επιρροή που αυτομάτως αποκτά από αυτήν για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο αλλά κυρίως για να έχει πραγματικό αντίκτυπο στην βελτίωση της θέσης της γυναίκας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Θα μπορούσε να επαναπαυθεί στο χρήμα, τη δόξα, την ομορφιά και την εύκολη ζωή. Δεν το έκανε όμως. Στα 28 μόλις χρόνια έχει αποφασίσει να αφιερώσει τη ζωή της σε αυτόν τον σκοπό και να παλέψει με όποιον χρειαστεί προκειμένου να τον εκπληρώσει. Και για αυτό, αξίζει να θαυμάζεις την Emma Watson. Για αυτό είναι ένα από τα πιο υγιή πρότυπα που έχει παράξει ποτέ η βιομηχανία του Holywood.