Μια γυναίκα που διδάσκει ιστορία, όχι μόνο μέσα από τη δουλειά της, αλλά και μέσα από τη ζωή της, η Ελένη Γλύκαντζη-Αρβελέρ θεωρείται μία από τις πλέον εξέχουσες πανεπιστημιακές προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο. Μιλάει πάντα ελεύθερα, αφού πιστεύει ότι τα πράγματα πρέπει να ακούγονται όπως είναι, με όποιο κόστος και θεωρεί ότι αυτό ίσως την έχει κάνει αυτό που είναι σήμερα.

Η διακεκριμένη Βυζαντινολόγος, στα 92 της χρόνια σήμερα, έχει αναρίθμητα αξιώματα και θέσεις στο χώρο της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, έχει τιμηθεί από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους κρατών, έχει συναναστραφεί με εξέχουσες προσωπικότητες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με τις γνώσεις της και την εμπειρία της ο λόγος της γίνεται πάντα θέμα συζήτησης και δεν διστάζει να συγκρουστεί και να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε μέχρι σήμερα την ελληνική ιστορία.

Η ίδια γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926, το 6ο και τελευταίο παιδί της προσφυγική οικογένειας που ήρθε το 1922 από τα Μουδανιά της Μικράς Ασίας, «το μικρό και το γρουσούζικο» όπως την αποκαλούσαν. Η μητέρα της μένοντας έγκυος, λόγω των δύσκολων συνθηκών, δεν ήθελε να κρατήσει το μωρό και ευτυχώς μία μαμή την έπεισε λέγοντάς της ότι ίσως αυτό το μωρό να είναι το καλύτερό της.

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και το 1953 πήγε στο Παρίσι για να συνεχίσει τις σπουδές της. Η περιέργειά της και η μικρασιατική καταγωγή της την έκαναν να θέλει να ψάξει για να μάθει τα πάντα που αφορούσαν τις ρίζες της και έτσι επέλεξε να ειδικευτεί στη Βυζαντινολογία με καίρια επιρροή της τη Πολίτισσα μητέρα της, όταν στα 9 της χρόνια την πήγε στην Κωνσταντινούπολη και την ξενάγησε στα ιστορικά μνημεία.

Έγραψε το όνομα της στην παγκόσμια ιστορία όταν το 1976 έγινε η πρώτη γυναίκα Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στα 700 χρόνια της ιστορίας του, έχοντας βέβαια να αντιμετωπίσει και τη δυσκολία ότι δεν ήταν Γαλλίδα, αλλά μία Ελληνίδα μετανάστρια στη Γαλλία.

Είναι χαρακτηριστικές οι περιγραφές της για εκείνη την εποχή όταν το 1967 για να λάβει τον τίτλο της καθηγήτρια της Σορβόννης έπρεπε να κάνει 127 επισκέψεις και να περάσει από όλους του καθηγητές. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο αριθμός των γυναικών καθηγητριών τότε ήταν μόνο 5. Φτάνοντας στην καθηγήτρια Ζακλίν Ρομιγί, που ήταν η καλύτερή της φίλη, της είπε: «Ελένη, δεν θα ψηφίσω για σένα» και όταν τη ρώτησε γιατί, της απάντησε: «Είμαστε πολλές γυναίκες!»

Παντρεύτηκε και έμεινε 50 χρόνια μαζί με τον σύζυγό της, Ζακ Αρβελέρ, αξιωματικό του γαλλικού ναυτικού με τον οποίο έχει μία κόρη, τη Μαρί Ελέν. Μια έντονη προσωπικότητα, με πλούσια ζωή γεμάτη αξέχαστες στιγμές, παρά τις πολυάριθμες τιμητικές διακρίσεις που έχει λάβει, δέχεται για τον εαυτό της μόνο 2 ιδιότητες, αυτή της δασκάλας και της μάνας. Αυτό που προτρέπει να κάνουμε όλοι και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι είναι «να έχουμε τα πόδια μας στέρεα στη γη και τα μάτια μας στον ουρανό», όπως και η ίδια πράττει μέχρι και σήμερα στη ζωή της.

Οι φωτογραφίες είναι από το βιβλίο «Ζωή χωρίς άλλοθι» του Γιάννη Μπασκόζο για την Ελένη Γλύκαντζη-Αρβελέρ.