Το 1962 έφυγε από την ζωή μία από τις πιο δυναμικές γυναίκες που πέρασαν από τον Λευκό Οίκο. Η Eleanor Roosevelt,σύζυγος του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Franklin D. Roosevelt, θεωρείται κατά πολλούς ως η «πρώτη Αμερικανίδα πρόεδρος».
Παρόλο που η ίδια ήταν η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, ο ρόλος της δεν περιορίστηκε σε σποραδικές εμφανίσεις στο πλευρό του άνδρα της. Όταν η ίδια ανακάλυψε τις απιστίες του συζύγου της, η σχέση τους άρχισε να μοιάζει περισσότερο με εκείνη δύο συνεργαζόμενων πολιτικών, παρά δύο εραστών. Το 1921, μετά την καθήλωση του Roosevelt στο κρεβάτι λόγω μιας ασθένειας, εκείνη πήρε τα ηνία της πολιτικής του καριέρας.
Η Eleanor ήταν η πρώτη γυναίκα που έβγαζε πολιτικούς λόγους, έκανε δημόσιες εμφανίσεις και διοργάνωνε καμπάνιες για χάρη του άνδρα της. Μπορεί να είχε πει ότι προτιμά να δηλητηριαστεί, παρά να βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος, όμως κατά ένα τρόπο ήταν πρόεδρος στην θέση του προέδρου.

Μισό αιώνα μετά τον θάνατό της, το «φάντασμα» της Eleanor Roosevelt στοιχειώνει την Ουάσινγκτον.Απόδειξη ο έντονος θαυμασμός της πρώτης γυναίκας στην οποία δόθηκε το χρίσμα των δημοκρατικών για την διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ προς την Eleanor:στο δικό της γραφείο μέσα στο Λευκό Οίκο,η Hillary Clinton είχε εγκαταστήσει πορτρέτο της Eleanor με το οποίο”συνομιλούσε”αρκετές φορές.Στα απομνημονεύματα της η Χίλαρι παραδέχεται αυτή της την συνήθεια. Για εκείνη, η Roosevelt ήταν μια γυναίκα που την ενέπνεε και της έδινε δύναμη, κάτι σαν αγία. Οι «συνομιλίες» μαζί της την βοηθούσαν να βάζει τις σκέψεις της σε μια σειρά και να αναλύει προβλήματα. Η Eleanor πολλές φορές απαντούσε, λέγοντάς της να γίνει πιο σκληρόπετση.
Όπως αναφέρει το BBC,η Hillary ξεκίνησε την προεκλογική της εκστρατεία απο το νησί Roosevelt της Νέας Υόρκης,κίνηση που ερμηνεύεται ως αποτίμηση φόρου τιμής στην ηρωίδα της.

Ποια ήταν όμως πραγματικά η Eleanor Roosevelt;
Η «πρώτη Αμερικανίδα πρόεδρος» ή «πρώτη κυρία του κόσμου», όπως την αποκαλούν, γεννήθηκε στις 11 Οκτωβρίου του 1884 από τον Elliott Bulloch Roosevelt και την Anna Rebecca Hall. Ήταν ένα ντροπαλό και σοβαρό κορίτσι, με αποτέλεσμα η μητέρα της να την αποκαλεί «γιαγιούλα». Παρόλο που γεννήθηκε μέσα στα πλούτη, οι βιογράφοι της υποστηρίζουν ότι ήταν δυστυχισμένη, καθώς έχασε νωρίς τους γονείς και ένας από τους αδελφούς της. Σε ηλικία 15 ετών, ξεκίνησε να φοιτά στην Ακαδημία Άλενγουντ του Λονδίνου, όπου επηρεάστηκε από την φεμινίστρια διευθύντρια, Μαρί Σουβέστρ.

Το καλοκαίρι του 1902, η Eleanor γνώρισε τον πέμπτο ξάδελφο του πατέρα της σε μια αμαξοστοιχία. Ο άνδρας αυτός δεν ήταν άλλος από τον Franklin Roosevelt, με τον οποίο παντρεύτηκε τρία χρόνια μετά. Ο γάμος τους ήταν δύσκολος, καθώς η μητέρα του Roosevelt αντιπαθούσε την νύφη της. Ο ίδιος ο Roosevelt σύντομα ξεκίνησε να έχει παράλληλο ερωτικό δεσμό με την γραμματέα της γυναίκας τους, γεγονός που έκανε τον γάμο τους να μοιάζει περισσότερο με πολιτική συνεργασία, παρά ερωτική σχέση.

Το 1921 ο Roosevelt έμεινε παράλυτος από τον ιό που προκαλεί την πολιομυελίτιδα. Έκτοτε ο ρόλος της στον Λευκό Οίκο άλλαξε, καθώς ήταν εκείνη που έπαιρνε τις σημαντικές αποφάσεις και έκανε δημόσιες εμφανίσεις. Ακόμα, οργάνωνε συνεντεύξεις τύπου με γυναίκες δημοσιογράφους και άρχισε να γράφει σε μια στήλη με το όνομα «My Day». H στήλη έμοιαζε περισσότερο με ένα ιστολόγιο, γεγονός που αδυνατούσαν να κατανοήσουν οι δημοσιογράφοι της εποχής.Έδωσε 348 συνεντεύξεις Τύπου στα 12 χρόνια της θητείας του Φράνκλιν στην προεδρία (γεγονός ανήκουστο για «πρώτη κυρία»!) και μιλά ανοιχτά για μια σειρά από «καυτά» θέματα της εποχής, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον ρόλο του παιδιού στην κοινωνία και φυσικά το «γυναικείο ζήτημα», γινόμενη μια από τις πιο ενεργές μορφές της γυναικείας χειραφέτησης.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως η Eleanor Roosevelt ενοχλούσε πολλούς, καθώς εξέφραζε δημόσια τις απόψεις της για τον φυλετικό διαχωρισμό και τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών. Ακόμα, υποστήριζε την ανάγκη να δοθούν περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες στις γυναίκες και στήριξε τα πολιτικά δικαιώματα των προσφύγων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.Ήταν η πρώτη που επέμενε για την προσχώρηση των ΗΠΑ στον ΟΗΕ,ενώ χρόνια αργότερα χρημάτισε αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, φτάνοντας ακόμα και στη θέση του προέδρου της Επιτροπής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του οργανισμού!
Ως μέλος της επιτροπής, έβαλε τη σφραγίδα της στην Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ (Δεκέμβριος 1948), προσπάθεια που λογίζεται το μεγαλύτερό της επίτευγμα.
Υπήρξε σίγουρα μια από τις πιο δυναμικές γυναίκες-αφανείς πολιτικούς που απέδειξε πως δεν είναι αναγκαίο να έχεις έναν επίσημο τίτλο για να προσφέρεις.
Με τα δικά της λόγια,κάθε γυναίκα είναι σαν το φακελάκι με το τσάι. Δεν μπορείς να ξέρεις πόσο δυνατή είναι μέχρι να τη βάλεις στο καυτό νερό.