Γεννημένη το 1912, η Chien-Shiung Wu ήταν πυρηνικός φυσικός Σινο-Αμερικανικής καταγωγής, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως “Πρώτη Κυρία της Φυσικής”, “Βασίλισσα της Πυρηνικής Έρευνας” και “η Κυρία Κιουρί της Κίνας”. Οι ερευνητική της συνεισφορά περιλαμβάνει εργασία πάνω στο σχέδιο Μανχάταν και το πείραμα Wu, το οποίο κατάφερε να διαψεύσει τον υποθετικό νόμο της διατήρησης της ομοτιμίας. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, κέρδισε πολλά βραβεία, όπως το βραβείο Comstock στη Φυσική (1964), το Βραβείο Bonner (1975), το Εθνικό Μετάλλιο της Επιστήμης (1975) και το Βραβείο Wolf στην Φυσική (1978). Το βιβλίο της “Beta Decay” (1965) εξακολουθεί να αποτελεί σταθμό για τους πυρηνικούς φυσικούς.

Γενέτειρα της, η μικρή πόλη Liu He (Ho), η οποία βρίσκεται κοντά στη Σαγκάη της Κίνας. Η εκπαίδευση ήταν σημαντική για την οικογένεια Wu. Η μητέρα της, δασκάλα, και ο πατέρας της, μηχανικός, την ενθάρρυναν να ακολουθήσει τις επιστήμες από μικρή ηλικία. Φοίτησε σε ένα από τα πρώτα δημοτικά σχολεία που δεχόντουσαν κορίτσια, το Mingde Women’s Vocational Continuing School, το οποίο ίδρυσε ο πατέρας της και έπειτα έφυγε για να φοιτήσει στο Soochow (Suzhou) School for Girls. Αργότερα εγγράφηκε στο δημόσιο σχολείο “Shanghai Gong Xue” για ένα χρόνο. Το 1930, η Wu φοίτησε σε ένα από τα παλαιότερα και πιο αναγνωρισμένα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης στην Κίνα, το Πανεπιστήμιο Nanjing (ή Nanking), όπου πρώτα ασχολήθηκε με τα μαθηματικά αλλά σύντομα άλλαξε τον προσανατολισμό των σπουδών της στη φυσική , εμπνευσμένη από τη Marie Curie. Έλαβε το πτυχίο της με διακρίσεις, κορυφαία στην τάξη της, το 1934.

Μετά την αποφοίτησή της, δίδαξε για ένα χρόνο στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Chekiang (Zhejiang) στο Hangzhou και εργάστηκε σε εργαστήριο φυσικής στο Academia Sinica, όπου διεξήγαγε την πρώτη της πειραματική έρευνα στην κρυσταλλογραφία (1935-1936), υπό την καθοδήγηση της Jing -Wei Gu. Ο Δρ. Gu την ενθάρρυνε να παρακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 1936 επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ. Εκεί συναντήθηκε με τον καθηγητή Ernest Lawrence, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το πρώτο cyclotron και αργότερα κέρδισε το βραβείο Νόμπελ, και έναν άλλο φοιτητή φυσικής της από την Κίνα, τον Luke Chia Yuan, ο οποίος την ενθάρρυνε να παραμείνει στο Μπέρκλεϊ και να αποκτήσει εκεί το διδακτορικό της δίπλωμα. Η Wu επικεντρώθηκε με το μεταπτυχιακό της στην έρευνα για ένα αρκετά φλέγον ζήτημα της εποχής της: τα προϊόντα σχάσης ουρανίου.

Μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού της, το 1940, η Wu παντρεύτηκε τον πρώην συμφοιτητή της, Luke Chia-Liu Yuan στις 30 Μαΐου 1942 και οι δύο μετακόμισαν στην ανατολική ακτή όπου ο Yuan εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Princeton και ο Wu δίδαξε στο Smith College. Μετά από μερικά χρόνια. δέχτηκε μια προσφορά από το Πανεπιστήμιο του Princeton ως η πρώτη γυναίκα που είχε προσληφθεί ποτέ για να συμμετάσχει στο τμήμα. Το 1944, συμμετείχε στην ανάπτυξη του περιβόητου “Manhattan Project” στο Πανεπιστήμιο Columbia, όπου βοήθησε να δοθεί απάντηση σε ένα πρόβλημα που ούτε ο διάσημος νομπελίστα φυσικός Enrico Fermi δεν κατάφερε να επαληθεύσει. Ανακάλυψε επίσης έναν τρόπο να εμπλουτίσει το μετάλλευμα ουρανίου το οποίο παράγει μεγάλες ποσότητες ουρανίου ως καύσιμο για τη βόμβα. Το 1947 το ζευγάρι απέκτησε ένα γιο, τον Vincent Wei-Cheng Yuan. Ο Βίνσεντ θα ακολουθούσε τα βήματα της Wu και θα γίνει επίσης πυρηνικός επιστήμονας.

Έπειτα από την αναχώρηση της από το σχέδιο Μανχάταν το 1945, η Wu πέρασε το υπόλοιπο της καριέρας του στο Τμήμα Φυσικής του Columbia, ως η αδιαμφισβήτητη κορυφαία ερευνήτρια στην διάσπαση σωματιδίων Βήτα και στην φυσική ασθενούς αλληλεπίδρασης. Αφού προσεγγίστηκε από δύο άνδρες θεωρητικούς φυσικούς, τον Tsung-Dao Lee και τον Chen Ning Yang, τα πειράματα της Wu με τη χρήση κοβαλτίου-60, μια ραδιενεργή μορφή του μετάλλου του κοβαλτίου, διαψεύδουν τον νόμο της ομοτιμίας (ο νόμος της κβαντικής μηχανικής, σύμφωνα με τον οποίον, δύο φυσικά συστήματα, όπως τα άτομα, είναι εικόνες σε ένα καθρέφτη. που συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο. Δυστυχώς, παρόλο που αυτό οδήγησε σε ένα βραβείο Νόμπελ για τον Yang και τον Lee το 1957, η Wu αποκλείστηκε από την διαδικασία λόγω φύλου, όπως και πολλές άλλες γυναίκες επιστήμονες κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου.

Η Wu πλέον γνώριζε πολύ καλά τι σημαίνει αδικία λόγω φύλου και σε ένα συμπόσιο του MIT τον Οκτώβριο του 1964, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αναρωτιέμαι αν τα μικροσκοπικά άτομα και πυρήνες ή τα μαθηματικά σύμβολα ή τα μόρια DNA έχουν οποιαδήποτε προτίμηση είτε για αρσενική είτε για γυναικεία ενασχόληση μαζί τους».

Η Wu τιμήθηκε με πολλά άλλα βραβεία σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της. Το 1958, ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Research Corporation Award και η έβδομη γυναίκα η οποία εκλέχτηκε στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών. Έλαβε επίσης το Medal John Price Wetherill του Ινστιτούτου Franklin (1962), τo “National Academy of Sciences Cyrus B. Comstock Award” στη Φυσική (πρώτη γυναίκα που έλαβε το βραβείο αυτό, το 1964), το Βραβείο Bonner (1975), το Εθνικό Μετάλλιο Επιστήμης (1975) και το βραβείο Wolf στην Φυσική ( 1978). Ήταν η πρώτη γυναίκα που έλαβε διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Princeton (1958) και της απονεμήθηκαν πολλά τιμητικά πτυχία.

Το 1974 ονομάστηκε “Επιστήμονας της Χρονιάς” από το Industrial Research Magazine και το 1976 ήταν η πρώτη γυναίκα που διετέλεσε πρόεδρος της “American Physical Society”. Το 1990 η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών έδωσε στον Αστεροειδή 2752 το όνομα της (ήταν η πρώτη επιστήμονας που λάμβανε αυτή την τιμή) και πέντε χρόνια αργότερα, οι Tsung-Dao Lee, Chen Ning Yang, Samuel CC Ting και Yuan T. Lee ίδρυσαν το “Wu Chien-Shiung Education Foundation”στην Ταϊβάν με σκοπό την παροχή υποτροφιών σε νέους επίδοξους επιστήμονες. Το 1998 η Wu εισήχθη στο “American National Women’s Hall of Fame“, ένα χρόνο μετά το θάνατό της.

Αφού προήχθη σε βοηθό (1952) και στη συνέχεια σε θέση κανονικού καθηγητή (1958), έγινε η πρώτη γυναίκα που κατείχε θέση καθηγητή στο τμήμα φυσικής στο Columbia. Αργότερα η έρευνα της επικεντρώθηκε στις αιτίες της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας. Η Wu αποσύρθηκε από το Columbia το 1981 και αφιέρωσε το χρόνο της σε εκπαιδευτικά προγράμματα στη Κίνας στην Ταϊβάν και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν ένας τεράστιος υποστηρικτής για την προώθηση των κοριτσιών στο STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά) και έδωσε χιλιάδες διαλέξεις για να υποστηρίξει αυτό το σκοπό, καθιστώντας τον εαυτό της πρότυπο για τις νεαρές γυναίκες επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.

Η Chien-Shiung Wu πέθανε από επιπλοκές ενός εγκεφαλικού επεισοδίου στις 16 Φεβρουαρίου 1997 στην πόλη της Νέας Υόρκης, στην ηλικία των 84 ετών. Την 1η Ιουνίου 2002, ένα χάλκινο άγαλμα της Wu τοποθετήθηκε στην αυλή του Mingde High για να τιμήσει τη ζωή της. Έχοντας αφιερώσει την ζωή της στην επιστήμη, η Wu καθοδήγησε και ενθάρρυνε όχι μόνο το γιο της, αλλά και δεκάδες φοιτητές κατά την διάρκεια της καριέρας της. Η μνήμη της παραμένει ζωντανή, καθώς αποτέλεσε ουραγό της επιστημονικής κοινότητας και ένα σπάνιο υγιές πρότυπο προς μίμηση.