Η ιστορία της ηρωίδας μας αυτή τη φορά ξεκινάει στην Αθήνα. Το 2004 αφού αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης ξεκίνησε μια “μάχη” ενάντια στον καρκίνο. Έγινε κατευθείαν δεκτή στο Ίδρυμα Έρευνας Κατά του Καρκίνου του Λονδίνου. Εργάστηκε ως ανώτερη μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger Institute. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, η Ελληνίδα επιστήμονας εργάζεται ως junior team leader στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Από τον Μάρτιο του 2015, είναι επίκουρη καθηγήτρια στο κέντρο καρκίνου Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC).

Η σπουδαιότερη μέχρι σήμερα έρευνα της απέδειξε ότι η οξεία μυελογενής λευχαιμία «χωρίζεται» σε τουλάχιστον 11 υποτύπους. (Το 2000, περίπου 256,000 παιδιά και ενήλικες σε όλον τον κόσμο προσβλήθηκαν από κάποιου είδους λευχαιμία, και 209,000 πέθαναν από αυτή.) Το γεγονός αυτό εξηγεί γιατί οι ασθενείς είχαν διαφορετική ανταπόκριση στη θεραπεία αφού ανάλογα με τον υπότυπο πρέπει να εφαρμόζεται διαφορετική θεραπεία και η πρόγνωση αλλάζει. Η πενταετής επιβίωση κυμαίνεται μεταξύ 15-70% και το ποσοστό υποτροπής μεταξύ 33-78%, ανάλογα με τον τύπο. Η ΟΜΛ αρχικά αντιμετωπίζεται με χημειοθεραπεία που στοχεύει στην επίτευξη ύφεσης της ασθένειας.

Στόχος της πλέον είναι να εξετάσει 17.000 δείγματα που θα καλύπτουν όλες τις μορφές μυελογενούς και λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας. Είναι εφικτή η πραγματοποίση αυτής της έρευνας; Το μόνο που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι είναι συντονίστρια σε κέντρα σε περισσότερες από 30 χώρες για να μπορέσει να ολοκληρώσει αυτή την προσπάθεια που στο μέλλον θα είναι σωτήρια για εκατομμύρια ανθρώπους.

“Η λευχαιμία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα με άσχημη έκβαση για τους περισσότερους ασθενείς. Συνδυάσαμε λεπτομερή γενετική ανάλυση με πληροφορίες για την υγεία των ασθενών, προκειμένου να κατανοήσουμε τις θεμελιώδεις αιτίες της ΟΜΛ. Για πρώτη φορά ξεδιαλύναμε τη γενετική πολυπλοκότητα που παρατηρείται στα περισσότερα γονιδιώματα ασθενών με καρκίνο ΟΜΛ και διακρίναμε διαφορετικές εξελικτικές πορείες, που όλες οδηγούν στην ΟΜΛ. Κατανοώντας αυτά τα ‘μονοπάτια’, μπορούμε να αναπτύξουμε πιο κατάλληλες θεραπείες για κάθε ξεχωριστό ασθενή με ΟΜΛ. Ήδη επεκτείνουμε αυτού του είδους την έρευνα και σε άλλες λευχαιμίες”, λέει η Έλλη Παπαεμμανουήλ .

Το υπέρτατο αγαθό που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος είναι η υγεία. Αποτελεί λειτούργημα το να εργάζεσαι καθημερινώς ώστε να μπορέσεις να “προσφέρεις” κάτι που από πολλούς θεωρείται αυτονόητο, σε ανθρώπους που στερούνται και βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή τους.