Κάθε φορά που τυχαίνει να διαβάσω για ανθρώπους όπως η Αούνγκ Σαν Σου Κι, ανθρώπους που αφιέρωσαν τη ζωή τους σε έναν σκοπό με τόσο πάθος, σκέφτομαι το εξής : εγώ θα είχα το θάρρος να το κάνω; Με πολλή ειλικρίνεια νομίζω πως όχι. Λένε πως όποιος βρίσκει κάτι για το οποίο θα πέθαινε, είναι ευτυχισμένος. Πως όμως μπορείς να είσαι ευτυχισμένος όταν έχεις θυσιάσει τόσα πολλά για αυτό το κάτι;! Η ιστορία της Σαν Σου Κι με έκανε να προβληματιστώ πολύ πάνω σε αυτό, γιατί παρά τα όσα χρειάστηκε να στερηθεί, συνέχισε να υπηρετεί απαράκλητα τα πιστεύω της. Ποια είναι όμως η γυναίκα για την οποία τόσο πρόλογο έκανα; Γιατί την χαρακτηρίζουν ως την πιο διάσημη εν ζωή πολιτική ακτιβίστρια;
Γεννημένη τον Ιούνιο του 1945 στη Ρανγκούν του Μιανμάρ, είχε εύκολη παιδική ηλικία καθώς ο πατέρας της υπήρξε εθνικός ήρωας και η μητέρα της διπλωμάτης. Η καλή κοινωνική θέση της οικογένειας της της επέτρεψε να σπουδάσει φιλοσοφία , πολιτικές επιστήμες και οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Νέου Δελχί και την Οξφόρδη. Αμέσως μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές της μετακόμισε στη Νέα Υόρκη όπου δούλεψε για τρία χρόνια στα Ηνωμένα Έθνη. Το 1973 παντρεύτηκε τον Άγγλο Michael Aris και απέκτησε μαζί του 2 παιδιά. Μέχρι εδώ καλά. Ίσως να μην είναι και τόσο σπουδαία όσα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής, καθώς προέρχονταν από ευκατάστατη οικογένεια. Και ας ήταν γυναίκα.Και ας ήταν από τη Βιρμανία. Και ας μιλάμε για τη δεκαετία του ’70.

Το 1988 επιστρέφει στη Βιρμανία και η επιστροφή της στην πατρίδα συμπίπτει με την παραίτηση του μέχρι τότε δικτάτορα Στρατηγού Ne Win. Ακολούθησαν μαζικές διαδηλώσεις με αίτημα τη δημοκρατία στις οποίες η Σου Κι πρωτοστάτησε, ωστόσο μια νέα στρατιωτική χούντα ανέλαβε τελικά την εξουσία. Η Αουνγκ Σαν Σου Κι , εμπνευσμένη από τον Γκάντι, πίστευε ότι οι αλλαγές πρέπει να έρθουν χωρίς τη χρήση βίας και έτσι προχώρησε στη σύσταση του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (National League For Democracy) και τότε ήταν που τέθηκε για πρώτη φορά σε κατ’οίκον περιορισμό. Η κυβέρνηση προσφέρθηκε να άρει τον περιορισμό αν η Σου Κι άφηνε την χώρα. Η ίδια αρνήθηκε φυσικά και κατέληξε να περάσει 20 ολόκληρα χρόνια από τη ζωή της σε κατ’οίκον περιορισμό, με κάποια ελάχιστα μικρά διαλείμματα. Τα Χριστούγεννα του 1995 την επισκέφθηκε ο σύζυγός της. Επίσκεψη που αποδείχθηκε ότι ήταν και η τελευταία φορά που συναντήθηκαν καθώς το καθεστώς αρνήθηκε να του ξανά χορηγήσει βίζα. Λίγα χρόνια αργότερα, όταν ο Aris διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη ο ίδιος ο Kofi Anan και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος μεσολάβησαν για να του χορηγηθεί βίζα, ωστόσο η κυβέρνηση αρνήθηκε. Έδωσε παρ΄όλα αυτά τη δυνατότητα στην Σου Κι να πάει να τον δει, εκείνη όμως δεν το τόλμησε καθώς θεώρησε πως δεν θα της ξανά επέτρεπαν την είσοδο στη χώρα. Τελικά ο Aris πέθανε το 1999 χωρίς να συναντήσει την Σου Κι,ενώ από τη στιγμή που τέθηκε σε κατ’οίκον περιορισμό είχαν συναντηθεί συνολικά μόλις 5 φορές.


Στις εκλογές του 1990 το κόμμα της Σου Κι είχε λάβει το 59%, όμως ο δικτάτορας αρνήθηκε να της παραχωρήσει την εξουσία. Σε αντίθεση, της επέβαλε εκ νέου κατ’οίκον περιορισμό. Εκείνη τη χρονιά έλαβε το βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης, ενώ την επόμενη κέρδισε και το Νόμπελ Ειρήνης. Το βραβείο παρέλαβαν οι γιοι της ενώ χρησιμοποίησε το χρηματικό έπαθλο για να φτιάξει σύστημα υγείας για τους Βιρμανούς. Η ίδια δήλωσε ότι η σκληρότερη θυσία που χρειάστηκε να κάνει ήταν να αποχωριστεί τα παιδιά της, της έδινε όμως κουράγιο ότι υπήρχαν άνθρωποι που αποχωρίστηκαν πολλά περισσότερα. Το 2010 αφέθηκε επιτέλους ελεύθερη από τα δεσμά της και η κυβέρνηση χορήγησε βίζα σε έναν από τους γιους της ο οποίος την είδε για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια. Στις εκλογές του 2012 το κόμμα της κατάφερε επιτέλους να μπει στο κοινοβούλιο ενώ στις εκλογές του 2015 κέρδισε την συντριπτική πλειοψηφία των εδρών. Δεδομένου ότι δεν μπορούσε να γίνει πρόεδρος λόγω συνταγματικών κωλυμάτων, διορίστηκε State Councellor, μια θέση αντίστοιχη του πρωθυπουργού που δημιουργήθηκε ειδικά για αυτήν. Από το 2016 υπηρετεί το Μιανμάρ από τη θέση αυτή.


Η Αούνγκ Σαν Σου Κι πέρασε 20 σχεδόν χρόνια από τη ζωή της κλεισμένη σε ένα σπίτι. Επιβίωσε μιας απόπειρας ανθρωποκτονίας από πολιτικούς αντιπάλους το 1996. Δεν μπόρεσε να δει τον σύζυγό της ούτε καν όταν αυτός πέθαινε. Δεν είδε τα παιδιά της για χρόνια. Κέρδιζε τις εκλογές και δεν της έδιναν την εξουσία. Και όμως συνέχισε. Και όμως δεν σταμάτησε λεπτό να αγωνίζεται για τη δημοκρατία στην πατρίδα της, παρά το τεράστιο προσωπικό κόστος. Μια γυναίκα σύμβολο της δύναμης και της επιμονής. Μια γυναίκα την ιστορία της οποίας αξίζει να ξέρεις και να θαυμάζεις.