Γεννημένη στις 24 Ιουλίου 1897 στο Άτκινσον του Κάνσας, η Αμέλια Έρχαρτ έδειχνε από νωρίς ότι δεν ήταν σαν τα υπόλοιπα κοριτσάκια της ηλικίας της. Από μικρή ηλικία της άρεσε η περιπέτεια, όπως απεδείκνυαν και τα παιχνίδια τα οποία συνήθιζε να παίζει, ενώ παράλληλα κρατούσε αρχείο από αποσπάσματα εφημερίδων τα οποία αφορούσαν την πετυχημένη πορεία γυναικών σε ανδροκρατούμενα ως τότε παιδεία, όπως η παραγωγή ταινιών, η νομική, η διαφήμιση, η διαχείριση επιχειρήσεων και η μηχανική. Αυτά διαμόρφωσαν και τις επιδιώξεις της που σημάδεψαν την μετέπειτα πορεία της, η οποία χαρακτηρίστηκε από επιτεύγματα στο πεδίο του φεμινισμού και της αεροπορίας.

Παρ’ όλο που η πρώτη εντύπωση της από αεροπλάνο δεν ήταν και η πιο θετική, όταν της δόθηκε η ευκαιρία να πετάξει κατά την διάρκεια μια επίδειξης ήξερε αμέσως ότι ο σκοπός της ζωής της από δω και πέρα θα ήταν να πιλοτάρει. Παράλληλα, η Αμέλια λάτρευε την ανάγνωση και περνούσε αμέτρητες ώρες στην οικογενειακή βιβλιοθήκη. Παρά το γεγονός ότι η οικογένεια της είχε μια σχετική ευμάρεια, η ύπαρξη συγκεκριμένων οικογενειακών και οικονομικών προβλημάτων καθώς και οι προκαταλήψεις της εποχής έθεταν ένα σημαντικό εμπόδιο στις επιδιώξεις της. Λατρεύοντας όμως τις προκλήσεις, η Αμέλια δεν το έβαλε κάτω και αποφοίτησε από το “Hyde Park High School” το 1915. Στα μέσα του δεύτερου χρόνου φοίτησης της σε ένα σχολείο θηλέων στα προάστια της Φιλαδέλφεια παράτησε τις σπουδές της και άρχισε να εργάζεται ως στρατιωτικός νοσοκόμος στον Καναδά, καθώς ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος μαινόταν, ενώ αργότερα μπήκε στο κολέγιο και έγινε κοινωνική λειτουργός στο “Denison House”, στην Βοστόνη. Το 1919 εγγράφεται στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια για να σπουδάσει ιατρική. Ένα χρόνο αργότερα αλλάζει πάλι γνώμη και εγκαταλείπει τις σπουδές της.

Παρά την όρεξη της για μάθηση και προσφορά, η αεροπορία ήταν το πραγματικό όνειρο της Αμέλια. Αφού παρακολούθησε το πρώτο της μάθημα πτήσης στις 3 Ιανουαρίου του 1921 μέσα σε έξι μήνες κατάφερε το αξιοθαύμαστο κατόρθωμα, να μαζέψει λεφτά για να αγοράσει το πρώτο της αεροπλάνο! Στις 22 Οκτωβρίου 1922 πέταξε με το «Καναρίνι», όπως ονόμασε το αεροπλάνο της, σε ύψος 14.000 ποδιών, δημιουργώντας παγκόσμιο ρεκόρ για γυναίκες. Στις 15 Μαΐου 1923, γίνεται η 16η γυναίκα με άδεια πιλότου. Το 1928 έλαβε ένα τηλεφώνημα που θα της άλλαζε την ζωή. «Θα ήθελες να γίνεις η πρώτη γυναίκα που θα πετάξει πάνω από τον Ατλαντικό;», ακούστηκε από την άλλη γραμμή και η Αμέλια δέχτηκε χωρίς δεύτερη σκέψη. Μαζί με τον πιλότο Wilmer Bill Stultz και τον Louis E. Slim Gordon αναχώρησαν από την Νέα Γη στον Καναδά και έφτασαν στην Ουαλία σχεδόν 21 ώρες αργότερα. Το επίτευγμα τους έκανε πρωτοσέλιδα παγκοσμίως καθώς τρεις πιλότοι είχαν πεθάνει ως τώρα στην προσπάθεια τους να αποτελέσουν την πρώτη γυναίκα που θα πετάξει πάνω από τον Ατλαντικό.

Εν τω μεταξύ, ο Τζόρτζ Πάτναμ, ένας από τους οργανωτές του ταξιδιού στον Ατλαντικό και γνωστός εκδότης της εποχής, είχε αναλάβει μια εκστρατεία να την προωθήσει, η οποία περιλάμβανε την έκδοση ενός βιβλίου που είχε γράψει η Έρχαρτ, μια σειρά νέων διαλέξεων και χρήση των φωτογραφιών της στην προώθηση προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων αποσκευών, των τσιγάρων “Lucky Strike” και γυναικείας ένδυσης. Η Αμέλια αναμίχθηκε ενεργά στις προωθήσεις των προϊόντων που συνδέονταν με το όνομά της, ειδικά στη γυναικεία μόδα. Η σειρά αποσκευών που προώθησε με την ονομασία Modernaire Earhart Luggage παράγεται ακόμα και σήμερα. Παράλληλα, αποδέχτηκε μια πρόταση για την θέση της βοηθού συντάκτη στο περιοδικό “Cosmopolitan”, η οποία θέση της έδωσε την δυνατότητα να προωθήσει τη μεγαλύτερη δημόσια αποδοχή της αεροπορίας, εστιάζοντας ειδικά στο ρόλο των γυναικών και την εισαγωγή τους στο χώρο. Ταυτόχρονα, αποτέλεσε την πρώτη πρόεδρο της οργάνωσης γυναικών πιλότων “The Ninety Nines”, που παρείχε ηθική υποστήριξη και προωθούσε την είσοδο των γυναικών στην αεροπορία

Αποφασισμένη να δικαιώσει τη φήμη που απέκτησε, πέταξε μόνη πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, το διήμερο 20-21 Μαΐου 1932, δημιουργώντας ένα νέο γυναικείο αεροπορικό ρεκόρ. Για το ρεκόρ της αυτό βραβεύθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ με το χρυσό μετάλλιο της “National Geographic Society”, ενώ το Κογκρέσο της απένειμε το “ Distinguished Flying Cross”, που δινόταν πρώτη φορά σε γυναίκα. Συνοδοιπόρος της και υποστηρικτής της αποτελούσε ήδη πλέον ο Τζόρτζ Πάτναμ, ως σύζυγος της πλέον. Ακολούθησε σειρά πτήσεων κατά μήκος των ΗΠΑ και η ενεργός συμμετοχή της στην προώθηση της επιβατικής αεροπορίας. Παράλληλα υποστήριξε το άνοιγμα της αεροπορίας στις γυναίκες και την κατάργηση της ανδροκρατίας στη νέα αυτή δραστηριότητα. Στις 11 Ιανουαρίου 1935 πραγματοποίησε μόνη της την πτήση από τη Χαβάη στην Καλιφόρνια, δημιουργώντας ένα ακόμη αεροπορικό ρεκόρ, καθώς αποτέλεσε το πρώτο άτομο που πέταξε πάνω από τον Ειρηνικό. Παράλληλα, συνεργάστηκε με το πανεπιστήμιο “Purdue” ως επισκεπτόμενο μέλος συμβουλεύοντας γυναίκες σε θέματα σταδιοδρομίας και ως τεχνικός σύμβουλος του τμήματος αεροναυτικής.

 

Από το 1936 η Αμέλια άρχισε να σχεδιάζει την υλοποίηση του μεγαλύτερου σχεδίου της: να κάνει τον γύρω του κόσμου. Έπειτα από μια πρώτη αποτυχημένη απόπειρα, η Αμέλια μαζί με τον μοναδικό συνεπιβάτη της, τον επίσης πιλότο Φρεντ Νόοναν, αναχώρησαν από το Μαϊάμι την 1η Ιουνίου και μετά από στάσεις στη Νότια Αμερική, την Αφρική, την Ινδική υποήπειρο και την Νοτιοανατολική Ασία, έφτασαν στην πόλη Λαε της Νέας Γουινέα στις 29 Ιουνίου 1937. Σε αυτό το στάδιο είχαν συμπληρώσει περίπου 22.000 μίλια – 35000 χιλιόμετρα, του ταξιδιού, ενώ τα υπόλοιπα 7.000 μίλια -11000 χλμ, θα ήταν εξ’ ολοκλήρου πάνω από τον Ειρηνικό. Στις 2 Ιουλίου 1937, η Έρχαρτ και ο Νόοναν απογειώθηκαν από την Λαε με προορισμό την νήσο Χάουλαντ. Λόγω όμως μια σειράς λαθών και παρανοήσεων, οι δυο πιλότοι έχασαν την επικοινωνία τους με την Άκατο της Αμερικανικής Ακτοφυλακής που θα τους καθοδηγούσε στον τελικό προορισμό τους. Παρά τις προσπάθειες του ναυτικού και της ακτοφυλακής, τόσο από αέρος όσο και θαλάσσια, για τις οποίες δαπανήθηκε το αστρονομικό για την εποχή ποσό των 4 εκατομμυρίων δολαρίων, δεν βρέθηκαν ποτέ ίχνη ούτε της Έρχαρτ, ούτε του συνεπιβάτη της αλλά ούτε και του αεροπλάνου.

Η εξαφάνιση των δύο πιλότων καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου και έχει γίνει τροφή για την διατύπωση ποικίλων θεωριών. Μια από τις πιο δημοφιλείς είναι αυτή της «Διεθνούς Ομάδας για την Ανάκτηση Ιστορικών Αεροσκαφών» (TIGHAR), η οποία πραγματοποίησε έρευνες για τις συνθήκες εξαφάνισής της και αποκάλυψε πρόσφατα ότι οι δυο χειριστές ενδεχομένως να επέζησαν από αναγκαστική προσγείωση σε επίπεδη νησίδα της Νικουμαρόρο, όπου κατέφυγαν περιμένοντας βοήθεια, ενώ το αεροσκάφος τους παρασύρθηκε από τα κύματα και βυθίστηκε. Τη θεωρία τους ενισχύει και η εύρεση ενός σκελετού στο νησί Νικουμαρόρο το 1940 καθώς εκτιμούν ότι ανήκει στην Αμέλια Έρχαρτ. Μέχρι σήμερα όμως τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί. Παρά την αβεβαιότητα που διέπει το τέλος της, με σιγουριά μπορεί να πει κανείς για την ζωή της Αμέλια ότι χαρακτηρίστηκε από την συνεχή ανάληψη πρωτοβουλιών και ρίσκων και προσπάθεια για να εδραιώσει την θέση της γυναίκας σε ένα ανδροκρατούμενο ακόμα και σήμερα πεδίο. Δεν τα παράτησε ποτέ και με πείσμα απέδειξε ότι το τετριμμένο πλέον quote “Sky is the limit” αποτέλεσε γι’ αυτήν τρόπο ζωής. Μπορεί να πάρει κανείς μια γεύση από τις περιπέτειες της παρακολουθώντας την ομώνυμη ταινία “Amelia” (2009).