Κόρη του διάσημου ποιητή Λόρδου Μπάιρον, Αυγούστα Άντα Μπάιρον,Κόμισσα του Λάβλεϊς- γνωστή ως “ Άντα Λάβλεϊς’’- γεννήθηκε στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο του 1815.

Ο γάμος του Λόρδου Μπάιρον και της μητέρας της δεν κράτησε πολύ και αμέσως μετά την γέννηση της επήλθε το διαζύγιο. Μερικούς μήνες αργότερα, ο Λόρδος Μπάιρον έφυγε από την Αγγλία και η Άντα δεν είδε τον πατέρα της ποτέ ξανά. Ο Λόρδος Μπάιρον πέθανε στην Ελλάδα όταν η Άντα ήτανε 8 χρονών.

Η Άντα είχε ασυνήθιστη ανατροφή για ένα κορίτσι της τάξεως της στα μέσα του 1800. Μετά απο επιμονή της μητέρας της, η οποία θεωρούσε πως θα την κρατούσε μακριά από φιλολογικές και ποιητικές ενασχολήσεις, πιστεύοντας πως αυτές ήταν η αιτία για την δύσκολη προσωπικότητα του πρώην συζύγου και πατέρα της Άντα, διδάχθηκε μαθηματικά και μουσική.

Σε ηλικία 17 ετών, η Άντα γνωρίζει τη Μαίρη Σόμερβιλ μια πολύ σημαντική γυναίκα με επιστημονικές ανησυχίες και επιτεύγματα, η οποία αναλαμβάνει τη μόρφωση της Άντα κυρίως στα μαθηματικά. Σε ένα δείπνο στο σπίτι της Σόμερβιλ το 1834 η Άντα ακούει για πρώτη φορά τις ιδέες του Τσαρλς Μπάμπατζ για την Αναλυτική Μηχανή, με τον οποίο ξεκινάει να έχει πυκνή αλληλογραφία και αργότερα υπήρξε μέντορας της.

Μέσω του Μπάμπατζ, η Άντα άρχισε να μελετάει προχωρημένα μαθηματικά με τον καθηγητή Αύγουστο Ντε Μόργκαν του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και ήτανε ενθουσιασμένη με τις ιδέες του. Ήτανε ο πρώτος που εφηύρε μια διαφορετική μηχανή, η οποία ήτανε ικανή να δημιουργεί μαθηματικούς υπολογισμούς. Η Άντα είχε την ευκαιρία να δει την μηχανή πριν ολοκληρωθεί, κάτι το οποίο την μάγεψε.

Ο Μπάμπατζ το 1841 δίνει μια διάλεξη στο Τορίνο και ο Ιταλός μαθηματικός Λουϊτζι Μενάμπρεα, κρατώντας σημειώσεις από τη διάλεξη, δημοσιεύει σχετικό άρθρο στα γαλλικά. Η Άντα το μεταφράζει και το στέλνει στον Μπάμπατζ.Αυτός την ενθαρρύνει να γράψει παράλληλα με τη μετάφραση του άρθρου και τα δικά της σχόλια, πράγμα που η Άντα κάνει, τριπλασιάζοντας την έκταση του άρθρου. Εκτός από τις προβλέψεις της ότι μια παρόμοια μηχανή στο εγγύς μέλλον θα μπορεί όχι μόνο να επιλύει μαθηματικά προβλήματα, αλλά και να συνθέτει πολύπλοκη μουσική και να παράγει γραφικά, στο άρθρο περιλαμβάνει ένα “σχέδιο” σχετικά με το πώς η Αναλυτική Μηχανή θα μπορούσε να υπολογίζει αριθμούς Μπερνούλι (Bernoulli numbers). Το άρθρο δημοσιεύτηκε το 1843 σε ένα Αγγλικό επιστημονικό περιοδικό υπογεγραμμένο με τα αρχικά του ονόματος της, “A.A.L.,” ως Augusta Ada Lovelace.

Στις σημειώσεις της περιέγραφε πως θα μπορούσαν να δημιουργηθούν κώδικες ώστε να μπορέσει η Αναλυτική Μηχανική να επεξεργάζεται συγχρόνος γράμματα και αριθμούς. Επίσης, ανέφερε μια θεωρία η οποία θα επέτρεπε στο μηχάνημα να επαναλαμβάνει μια σειρά απο εντολές, μια διαδικασία γνωστή ως looping στον σημερινό προγραμματισμό. Αυτό ακριβώς το “σχέδιο” θεωρείται από τους ιστορικούς το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστή. Για τον λόγο αυτό, η Άντα θεωρείται να είναι η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών.

Ωστόσο, το άρθρο της προσέγγισε λίγη προσοχή όσο ήτανε ζωντανή. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της προσπάθησε να αναπτύξει μαθηματικά σχέδια για κέρδη σε στοιχήματα, κάτι που απέτυχε και της δημιούργησε οικονομικά προβλήματα.

Πέθανε τον Νοέμβριο του 1852 στο Λονδίνο και θάφτηκε δίπλα στον πατέρα της στο Νότιγχαμ του Λονδίνου.

Η συνεισφορά της στον τομέα της πληροφορικής δεν αναγνωρίστηκε μέχρι το 1950. Οι σημειώσεις της ήλθαν στην επιφάνεια απο τον B.V. Bowden, ο οποίος τις επανέκδοσε με τίτλο ‘’Faster Than Thought: A Symposium on Digital Computing Machines’’ το 1953. Απο τότε, έλαβε πολλές μεταθανάτιες διακρίσεις για το έργο της. Το 1980 το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ παρουσίασε μια γλώσσα προγραμματισμού, την οποία και ονόμασε Ada προς τιμή της. Επίσης, η Βρετανική Εταιρεία Πληροφορικής απονέμει κάθε χρόνο μετάλλιο με το όνομά της.